Aktivna godina iza Gradskog društva Crvenog križa Našice

 

Danas (12. 4. 2024.g.) je održana sjednica Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Našice na kojoj je podnesen izvještaj o aktivnostima GDCK Našice za 2023. godinu. Njega je podnio ravnatelj Igor Feldi u kojem je istaknuo važnost mnogobrojnih aktivnosti, posebno u području prve pomoći i edukaciji građana.

Posebno je istaknuta inicijativa „Srijeda u Crvenom križu” koja se redovito provodi u suradnji s patronažnim sestrama, pružajući besplatno mjerenje tlaka i šećera. Tijekom protekle godine, provedeno je 35 takvih akcija s više od 300 posjetitelja. Također, naglašena je važnost posudionice ortopedskih pomagala, kroz koju je tijekom prošle godine posuđeno njih 90-ak. Pozivajući građane koji imaju pomagala za donaciju, Društvo želi osigurati pomoć onima kojima je potrebna. Od 2016. godine, Društvo također posuđuje isušivače osobama pogođenima poplavama ili drugim nepredviđenim situacijama uzrokovanim tehničkim neispravnostima poput puknuća cijevi ili prekomjerne vlage. Također, prošle godine GDCK Našice je proveo i projekt „Pomoć u paketu” – FEAD, tijekom kojeg su podijelili više od 1600 higijenskih paketa i 840 paketa prve pomoći. Kroz ovaj projekt, omogućili su i petero djece korisnika zajamčene minimalne naknade da sudjeluju u jednodnevnom izletu na školu u prirodi u Orahovici te posjete Centru za edukaciju Crvenog križa u Osijeku. Istaknute je i projekt „Pomozi” kojeg su proveli u suradnji s Društvom Crvenog križa Osječko – baranjske županije, a fokusiran je na edukaciju pripadnika interventnih timova te promicanje zdravih načina života i poticanje mladih na darivanje krvi. Također, već godinama provode projekt s knjižnicom i čitaonicom knjiga za sve kako bi osobama koje su u potrebi, a ne mogu doći, omogućili posudbu knjiga i pružili im potrebnu pomoć. Ravnatelj Feldi je naglasio kako su tijekom godine organizirali 57 akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojima je prikupljeno 2733 doze i time se ovo Društvo našlo na 5. mjestu u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza krvi na 100 stanovnika, a otkrivena je i spomen – ploča svim darivateljima krvi ispred Opće županijske bolnice Našice.  „Izuzetno mi je drago što smo uz sve aktivnosti koje smo održali u prošloj godini, a bilo ih je stvarno puno, imali i veliku podršku naših volontera. Još jednom se zahvaljujem svim medijima koji potiču ljude na akcije darivanja krvi, kao i svim našim volonterima koji su nas pratili kroz sve aktivnosti. Također, želim izraziti zahvalnost Gradu Našicama s kojim imamo izvrsnu suradnju.” – zaključio je ravnatelj Feldi.

Gradsko društvo Crvenog križa Našice povuklo je značajna sredstva za zapošljavanje 12 teže zapošljivih osoba

Nakon iscrpnog izvješća o radu Martina Umiljanović je podnijela financijsko izvješće dok je izvješće Nadzornog odbora podnijela Danijela Buljan. Zadnja točka današnje Skupštine donijela je i pozdravne riječi gostiju tijekom koje je gradonačelnik Krešimir Kašuba pohvalio izvrsnu suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Našice.

„Gradsko Društvo Crvenog križa Našice ima jako puno aktivnosti što je još jednom potvrđeno tijekom ove skupštine. Bitno je naglasiti da dobrovoljno darivanje krvi čini samo jedan dio njihovog rada, iako je to najprepoznatljivija aktivnost koja ih svrstava u sam vrh Republike Hrvatske po broju darivanih doza. No, važno je istaknuti da provode čak 57 akcija tijekom godine što je zaista izuzetan trud i na tome im se posebno zahvaljujem. Pored dobrovoljnog darivanja krvi, organiziraju i niz humanitarnih događanja. Posebno vrijedi istaknuti provedbu projekta Zaželi – to je jedan od najboljih projekata Europske unije u kojem se zapošljavaju teže zapošljive osobe koje pružaju usluge korisnicima u potrebi. Gradsko društvo Crvenog križa Našice povuklo je značajna sredstva za zapošljavanje 12 teže zapošljivih osoba koje će se brinuti za više od 70 osoba. Također moram istaknuti značaj vatrogasaca i članova Crvenog križa u situacijama elementarnih nepogoda jer njihova organiziranost i spremnost za pomoć su neprocjenjivi te im Grad Našice i dalje stoji na raspolaganju.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Predstavnik Hrvatskog planinarskog društva „Sokol” Feričanci uručio je i posebnu zahvalnicu našičkom Crvenom križ, a predsjednica Zdenka Vukomanović je zaključila današnju Skupštinu sljedećim riječima. „Jako sam ponosna kao predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Našice zbog aktivnosti koje smo danas prezentirali na Skupštini. Posebno želim istaknuti važnost aktivnosti darivanja krvi, jer ona predstavlja temeljnu djelatnost Crvenog križa i ima ogroman utjecaj na zaštitu zdravlja ljudi. Bez angažmana svih u lancu darivanja krvi, ta pomoć i zaštita ne bi bili mogući. Peto mjesto po broju darivatelja u zemlji svjedoči o našoj upornosti i odlučnosti da nastavimo s tim važnim radom. Želim izraziti zahvalnost ravnatelju Gradskog društva Crvenog križa Našice Igoru Feldiju i gradonačelniku Krešimiru Kašubi koji nas podržava u svim našim aktivnostima. Bez njihove volje i podrške, naš rad ne bi bio moguć.” – naglasila je predsjednica Vukomanović.

Pročitajte još