5 savjeta kako produžiti životni vijek vaših putnih torbi

Vrijeme adventskih i novogodišnjih putovanja kuca na vrata. Sve ste isplanirali – od puta do smještaja, no jesu li vaše putne torbe spremne za put?

Kako bi bili sigurni da vaši koferi i putne torbe uvijek spremni, čisti i pouzdani čekaju na vas – bilo bi dobro da o njima razmišljate i prije nakon putovanja. Doznajte kako ih izabrati, a onda i održavati kako bi vas služili godinama.

1. Uložite u kvalitetnu prtljagu

Prvi i najvažniji korak koji morate poduzeti kako biste osigurali dugotrajnost vaše prtljage jest kupovina kvalitetne i izdržljive putne torbe i kofera. Najbolji koferi i putne torbe trebali bi čitavo iskustvo putovanja učiniti još boljim tako što će u njih stati sve što vam je potrebno bez da su preteški ili nezgodni za manevriranje, a istovremeno su dovoljno čvrsti kako bi vaše stvari ostale sigurne. Izaberite laganu torbu ili kofer kako biste u njih mogli spakirati što više toga. Ovo je posebno važno putujete li često zračnim prijevozom, kada su osim težine prtljage važne i njezine dimenzije. Prednost dajte koferima s dva para kotača umjesto četiri. Na modelima s četiri kotača oni često izlaze van okvira kofera zbog čega su skloniji ubrzanom trošenju i veće su šanse da se tijekom transporta slome. Izdržljivost ručke još je jedan koristan kriterij koji će vam pomoći u odluci koji kofer kupiti. Kada do kraja izvučete ručku, ona treba čvrsto stajati. Ako je ručka labava kada je protresete, to znači kako se radi o koferu loše kvalitete. Na kraju, opredijelite se za kofer i putnu torbu koje dolaze s garancijom jer ona pokazuje kako je proizvođač uvjeren u trajnost svojih proizvoda. Većina jamstava traje pet ili deset godina.

2. Naučite ispravno se pakirati

Putna torba ili kofer u koje ste spakirali previše stvari stvaraju pritisak na patentne zatvarače i šavove koji zbog toga mogu puknuti. Zato spakirajte samo onoliko odjeće koliko može udobno stati u vašu prtljagu. Najteže stvari spakirajte bliže dnu kofera kod kotača jer time smanjujete vjerojatnost da će se kofer prevrnuti i oštetiti. Spremnike s tekućinom spremite u čvrsto zatvorenu vrećicu kako se ona ne bi razlila po sadržaju kofera i oštetila sam kofer. Iskoristite sve pregrade i džepove za dobru organizaciju, a prije zatvaranja kofera zategnite naramenice za učvršćivanje stvari u koferu.

3. Zaštitite prtljagu dok putujete

Putujete li zračnim prijevozom, pogotovo letom koji uključuje presjedanje, razmislite o opciji zamatanja kofera ili putne torbe u plastičnu foliju. Iako postoji mogućnost da je osoblje zračne luke ukloni tijekom sigurnosne provjere, zaštitna folija zaštitit će prtljagu od ogrebotina, lomova i krađe Umjesto zaštitne folije, koristiti možete i zaštitnu navlaku za kofer koja može biti od pamuka, pvc plastike, poliestera ili drugih sličnih materijala, a koja ga štiti od prašine i prljavštine. Neke su navlake vodootporne. Isto tako, provjerite jesu li patentni zatvarači zatvoreni do kraja i ručka sklopljena, a također uklonite remen za nošenje i druge slične dodatke kako tijekom transporta ne bi zapeli i oštetili se. Kada god je moguće, izbjegavajte vući kofer po neravnim površinama kako ne biste oštetili kotače.

4. Prtljagu redovito i pažljivo čistite

Ne čistite li kofer i putne torbe, riskirate da prljavština i masne mrlje trajno oštete površinu prtljage, a vaša se odjeća zaprlja i poprimi neugodan miris. Osim toga, kotačići mogu puknuti ostanu li u njima zarobljene krhotine. Kada čistite, uvijek slijedite upute proizvođača kofera i putne torbe, pogotovo kada se radi o proizvodu s garancijom. Za početak očistite ručku i kotačiće kofera koristeći vlažnu krpu i blagi deterdžent. Na isti način očistite i ostatak vanjskog dijela platnene ili plastične prtljage. Kožnu prtljagu očistite specijaliziranim proizvodima za čišćenje kože. Unutrašnjost kofera ili torbe temeljito usišite te prebrišite vlažnom krpom i blagim deterdžentom. Odvojive odjeljke i džepove operite u perilici rublja. Prtljagu prije spremanja temeljito osušite kako se ne bi razvio neugodan miris ili plijesan. Nemojte ubrzati proces sušenja tako da kofer ili torbu izložite grijalici ili direktnom suncu kako ih ne biste oštetili.

5.Kofere i putne torbe pravilno skladištite

Prtljagu čuvajte na čistom, suhom i hladnom mjestu. Ne koristite li je često, u prtljagu ubacite vrećice silica gela ili suhe lavande kako biste spriječili razvoj neugodnih mirisa. Skupljanje prašine zaustavite tako da prtljagu umotate u vreću za smeće ili drugu zaštitnu navlaku.

Misao za kraj

Organiziranje putovanja može biti stresno, a uložite li u kvalitetnu prtljagu, imat ćete jednu brigu manje. Pritom ne zaboravite kako čak i najbolji koferi i putne torbe trebaju pažnju i njegu – u suprotnome ćete drastično skratiti njihov životni vijek. Zato prtljazi posvetite malo pažnje prije, za vrijeme i nakon putovanja pa će vas vaš kofer ili putna torba pouzdano služiti na avanturama još godinama.

 

Izvor: Sponzorirani članak,  foto : Freepik

Pročitajte još