30. obljetnica osnutka 132. brigade HV

Svečanim programom koji je započeo još u subotu obilježena je jubilarna 30. obljetnica osnutka 132. brigade HV. Za sve poginule branitelje memorijalni maraton istrčali su članovi URT Nexe Team, a jučer su zapovjednici, dužnosnici i udruge položili svijeće i cvijeće ispred spomen obilježja „Uskrsla Hrvatska”.

Kroz 132. brigadu HV prošlo je više od 5000 branitelja

Kroz 132. brigadu HV prošao je 5 101 branitelj, njih 59 dalo je svoj život, a preko 200 pripadnika brigade je ranjeno. Najbolji prikaz tadašnjih događanja mogao se vidjeti na izložbi ratnih fotografija 132. brigade koja je bila otvorena za građanstvo u prostorijama HVIDRA-e Našice.

Miroslav Ranogajec, predsjednik udruge HVIDRA Našice istaknuo je izložbu kao spomen na pripadnike 132. brigade HV. Izložba je skup ratnih fotografija sa svih terena na kojima se nalazila brigada, a posjetili su ih, među ostalima, i brojni pripadnici brigade. Podsjetimo našička je brigada osnovana nakon oslobođenja Našica od JNA. Cilj brigade je bio braniti na dvije strane, sa strane Papuka, a druga dio oko Osijeka, točnije u Ivanovcu.

„Ratni put brigade je vodio od zapadne Slavonije, preko zaleđa Osijeka s naglaskom na mjesto Ivanovac. Dalje do Bosanske Posavine i na kraju cijeli istok Republike Hrvatske.” – rekao je Ante Jurišić, ratni zapovjednik brigade.

Svijeće i cvijeće za sve poginule

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim i umrlim pripadnicima 132. brigade HV. Prvi su vijence položili ratni zapovjednici 132. brigade HV, a slijedili su ih izaslanik predsjednika Sabora Hrvoje Šimić, te izaslanik predsjednika Vlade ujedno i izaslanik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić zajedno sa izaslanikom ministra obrane brigadirom Zlatkom Radočajem i izaslanikom ministra hrvatskih branitelja Josipom Lucićem.

Vijenac Ministarstva unutarnjih poslova položio je izaslanik Ladislav Bece, dok je u ime Grada Našica, vijenac položio gradonačelnik Krešimir Kašuba uz pratnju predsjednika Gradskog vijeća Krešimira Žagara. U ime Općine Podgorač cvijeće je položila predsjednica Općinskog vijeća Ljiljana Zidar, a nakon nje počast braniteljima odali su i predstavnici Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, Udruge udovica i Udruge djece poginulih i nestalih branitelja, zatim HVIDR-e, Udruge specijalne policije, Udruge hrvatskih veterana, Gradskog povjerenstva za branitelje te brojni drugi.

Okupljenima se ispred Grada Našica obratio gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasivši kako se povijest ne bi smjela nikada ponoviti, a sjećanja na poginule nikada potisnuti.

„Velika je čast pozdraviti danas sve okupljene i odati počast svim poginulima. Potrebno je naglasiti da je za nas Našičane današnji datum velik, jubilarna 30. obljetnica osnutka 132. brigade našičke, hrvatske vojske. Brigade koja je, odnosno njeni pripadnici, naši branitelji koji su branili Našice na prvim crtama linije oko Osijeka, ali i Slavoniju i cijelu Republiku Hrvatsku. Našice je nedjeljivo od vojske, ponosno na svoje branitelje. Ono što je najvažnije, je poruka, promicanja istine o Domovinskom ratu i odavanje počast onim najhrabrijima koji su dali najvrijednije što su imali, svoje živote.” – rekao je gradonačelnik.

U ime predsjednika Vlade i župana Osječko – baranjske županije važnost 132. brigade za cijelu Slavoniju istaknuo je Josip Miletić.

„Brigada je bila na ponos svih Našičana, ali i čitave Slavonije. Sudjelovala je u obrani u Ivanovcu i Nuštru, ali i na brojnim drugim bojištima tijekom krvave 1991. godine, te narednih godina u obrani Republike Hrvatske. Njihov doprinos, 59 poginulih, više od 200 ranjenih, te više od 5 000 ljudi koji su prošli kroz brigadu ne smije se zaboraviti. Hvala im na svemu što su učinili za Hrvatsku, a pod vodstvom njihovih zapovjednika i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana tisućljetni san hrvatskog naroda postao je stvarnost. Stvorili smo domovinu na krvi i žrtvi hrvatskih branitelja. Neka je vječna hvala i slava svima onima koji su svoje živote i zdravlje ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske.” – rekao je Miletić.

O trenutnom zdravstvenom stanju branitelja progovorio je izaslanik predsjednika Sabora Hrvoje Šimić, ujedno i ravnatelj Opće županijske bolnice Našice.

„Ratna bolnica Našice također obilježava 30. godina od osnutka, gdje je bilo zbrinuto više od 1240 hrvatskih branitelja. Danas se u našičkoj bolnici kontinuirano provode sistematski pregledi hrvatskih branitelja, zahvaljujući ministru branitelja Tomi Medvedu. Činjenice govore da dnevno umire između 8 i 10 hrvatskih branitelja, te da je njihova prosječna životna dob tek oko 51 godinu. Temeljeno na tome već se četiri godine na razini cijele države provode preventivni pregledi branitelja. Pronađene su razne bolesti koje narušavaju zdravlje hrvatskih branitelja, ali spašeni su i mnogi životi. Jedna je to od aktivnih stvari, uz sjećanje na poginule. ” – rekao je saborski zastupnik Hrvoje Šimić naglasivši da je cilj svih nas podići kvalitetu života hrvatskih branitelja.

Imena poginulih odjekivala trgom

Obilježavanje je nastavljeno hrvatskom himnom, minutom šutnje za sve poginule, njih 59, čija su imena odjekivala trgom.

„Obljetnica koju danas obilježavamo puno znači za sve članice naše udruge, jer su većinom naši poginuli muževi bili pripadnici 132. brigade. Sjećanja su teška, to su bili teški dani, jer sve smo mi tada imale malu djecu, jedna od nas je čak bila trudna. Mi smo tada tek započinjale život sa našim muževima, a sad ženimo i udajemo našu djecu i imamo unuke. Sve nas to podsjeti na težak život koji smo proživjeli. Sretne smo ipak što smo uspjele podići djecu uz pomoć zajednice i države.”- rekla je Snježana Marod iz Udruge udovica Domovinskog rata Našice naglasivši da će se sjećanje na njihove muževe i sve pripadnike brigade nastaviti dok god su one žive, ali da će isto nastaviti i njihova djeca.

Molitvu okupljenih upravo za muževe, ali i sve poginule predvodio je fra Marijan Vidović.

Upriličen i prigodan program

Kao i kod svakog važnog događaja za naš grad, i ovaj su program upriličili članovi Gradske glazbe Našice i Našičke mažoretkinje Dora. Obilježavanje 30. obljetnice ustroja 132. brigade završeno je uz “Zlatne strune” te gastro ponudu.

[fts_facebook id=TVNasice album_id=286829406778498 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Pročitajte još