23. Večer polesňakov

 

Dana 10. rujna 2022. godine održana je u Markovcu Našičkom, u organizaciji Matice slovačke Markovac i SKUU Franjo Strapač, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grada Našica, Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave i Saveza Slovaka RH, kulturno – gastronomska manifestacija 23. Večer polesňakov, koji se održavao i u sklopu 30. obljetnice Saveza Slovaka Republike Hrvatske.

Na samom početku ove manifestacije Branka Baksa, predsjednica MS Markovac Našički pozdravila je nazočne i zaželjela im dobrodošlicu. Svim prisutnima obratili su se gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba i predsjednik Saveza Slovaka Republike Hrvatske Mirko Vavra te zastupnik u Hrvatskom saboru i zamjenik gradonačelnika Grada Našica Hrvoje Šimić, koji je i otvorio manifestaciju.

U bogatom kulturno – umjetničkom programu, koji je vodila Vjera Petrović, a u kojem se predstavilo 110 sudionika, u Drevenici su prikazani slovački, slavonski i barajski folklor, redom markovačkih folklornih prijateljskih društava. Sudjelovali su: sve plesne skupine domaćina SKUU «Franjo Strapač», HKD «Podgoračani» iz Podgorača, SKUS «Bratia Banas« iz Josipovca Punitovačkog, RKUD „Darda“ iz Darde i HKD «Lisinski» iz Našica.

Mala i srednja skupina Markovčana predstavile su se plesovima Odzemok i Cindruška, Včera večer i Do kolesa, a velika plesom Liptov. Plesovi su u koreografiji Branke Baksa. Malu i srednju skupinu uvježbao je voditelj Josip Fedor, a Mario Dudjak veliku. Podgoračani su izveli Splet slavonskih kola, s Josipovčani „Horehronie“. Romski resursni centar – RKUD „Darda“ iz Darde, koji djeluje od 2002. godine i prvo je registrirano romsko društvo na području istočne Hrvatske, pokazalo je svoje Plesove iz Baranje. Za mix pultom radio je Jerko Amidžić.

Program su završili veliki domaćini plesom Terchova i na kraju se svečano i toplo oprostili s Ivanom Hanižjarom i Alenom Sekulom, dugogodišnjim plesačima, koja prestaju s plesanjem, ali i dalje ostaju aktivni članovi Društva. Ivan je počeo plesati 1995., a Alen 1997. godine. Ivan je obavljao funkcije voditelja plesnih sekcija i u dva mandata je bio predsjednik folklora, a Alen i član Upravnog odbora. Lijepe slike sa zajedničkih nastupa i putovanja u ime svih članova predao im je Mario Dudjak.

Pod šatorom i sjenicama sedam marljivih ekipa peklo je polesnjake, slovački specijalitet: „Nočné neviniatka“, „Tlačenica“, „Cipovičke“, „Speváčky“, „Druške“, “Caritas“ markovačke župe i Matica slovačka Josipovac -Pajdaški. Vesna Budoš, predsjednica SKUU “Franjo Strapač”, zahvalila je vrijednim ženama, koje su i ove godine ispekle brojne ukusne i hrskave polesnjake, podijelivši im zahvalnice.

Ovom su događaju uz mnogobrojne Markovčane i Našičane, ali i goste iz bližih i udaljenijih mjesta bili nazočni i ostali, osim već spomenutih, ugledni gosti: predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar, potpredsjednik županijske Skupštine Osječko – baranjske županije i načelnik Općine Podgorač Goran Đanić, vijećnik Županijske skupštine Osječko – baranjske županije Vanja Prošić, gradski vijećnici i pročelnici, župnik Župe sv. Marka Ev. vlč. Patrik Alatić, predsjednik VMO Markovac Karlo Kanis, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ Ana Kandžera Legčević, predstavnik makedonske nac. manjine OBŽ Dragoljub Siljanoski, predsjednica MS Josipovac Rozalija Kukučka te predstavnici ostalih Matica slovačkih i Izvršnog odbora Saveza Slovaka RH, predsjednici i predstavnici markovačkih udruga, predstavnica kulturno – obrazovnih ustanova i institucija učiteľka Ana Marošević, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Našice Zdenka Vukomanović

Organizatori zahvaljuju svim sudionicima, koji su pomogli održavanju ove manifestacije na bilo koji način, ali i svim gostima koji su došli i proveli večer uz polesnjake, svima nama koji smo još jednom zajedno pozdravili još jednu jesen.

Tekst: Vesna Baksa; Foto: arhiva Matice

Pročitajte još