23. Dane slavonske šume i 17. Obrtnički sajam i ove je godine obilježio veliki broj posjetitelja

23. izdanje Dana slavonske šume i ova je put dokazao i pokazao da je prava turistička, gospodarska, kulturna, ekološka, znanstvena, gastronomska, zabavno – kreativna i sportska manifestacija. Ove godine festival je okupio nekoliko stotina sudionika, ali i više tisuća posjetitelja u prelijepom našičkom parku. Organizatori manifestacije su Grad Našice, Hrvatske šume – Uprava šuma podružnica Našice, Osječko – baranjska županija, Turistička zajednica Grada Našice i Turistička zajednica Osječko – baranjske županije.

Ovogodišnji svečani program, kao i svaki do sada, vodio je počasni građanin grada Našica Branko Uvodić. Sve okupljene pozdravili su gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba i, u ime Hrvatskih šuma, Krešimir Žagar direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma d.o.o. te predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica.

Otvorenju su nazočili i izaslanica predsjednika Vlade i ministrice poljoprivrede – ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renata Ojurović, osječko – baranjski župan Ivan Anušić, dožupan Josip Miletić, direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler, voditelj uprave Podružnica Našice (Hrvatske šume) Vlado Keglević te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Goran Ivanović koji je Dane i otvorio. Također, otvorenju su prisustvovali i zastupnici Hrvatskog sabora, županijski te gradski vijećnici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Hrvatskih šuma, vojske, policije, udruga i brojni gosti Grada Našica.

U sklopu svečanog otvorenja festivala nastupilo je HKD „Lisinski” i KUD „Tamburica” Velimirovac. Nakon svečanog dijela uslijedio je onaj najvažniji – natjecanje profesionalnih radnika sjekača u šumarskim disciplinama Hrvatskih šuma iz slavonskih podružnica te gledateljima svakako zanimljivo natjecanje rekreativaca u brzini prepiljivanja trupaca ručnom pilom. Također, održano je i tradicionalno natjecanje u kuhanju čobanca „Podravka čobanac kup 2023.”, a brojnim posjetiteljima predstavio se i veliki broj udruga, OPG-ova te obrta na 17. Obrtničkom sajmu.

Nakon višesatnog natjecanja na borilištu 23. Dani slavonske šume donijeli su i pobjednike. Tako je u kategoriji okretanja vodilice 1. mjesto osvojio Ante Zadro iz Vinkovaca, 2. mjesto pripalo je Mihaelu Dobenku iz Nove Gradiške, a 3. mjesto osvojio je Josip Josipović iz Požege.

U obaranju jarbola pilom najbolji je Ivica Kovačević iz Nove Gradiške, 2. mjesto osvojio je Goran Poglovnik iz Požege, a 3. mjesto Ivan Cvitković iz Vinkovaca, dok se na 5. mjestu našao Josip Mihaljević iz Uprave šuma Našice.

Darko Pavošević, iz Uprave šuma Našice, osvojio je 1. mjesto u kategoriji obaranja jarbola sjekirom, 2. mjesto pripalo je Matiji Cingelu iz Orahovice, a 3. mjesto Miranu Kiseljaku iz Donjeg Miholjca.

U prerezivanju dvoručnom pilom za građane ili „amerikankom” 1. mjesto osvojio je i prošlogodišnji laureat, par T. KatavićJ. Katavić iz Donje Motičine, 2. mjesto pripalo je paru MojzešVidačić iz Podgorača, a 3. mjesto i broncu odnio je par Maligec – Dragić iz Donje Motičine.

Ovogodišnje izdanje Dana slavonske šume zatvorit će HKD „Lisinski” koncertom na ljetnoj pozornici u Perivoju Pejačević s početkom u 20 sati. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još