20. rođendan Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije – Očuvanje slovačke kulture i zajedništva

Jučerašnji je dan obilježila i svečana akademija povodom 20. obljetnice konstituiranja Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije. Ona se održala u Kulturnom centru Slovaka u Jelisavcu gdje su se okupili brojni članovi slovačke zajednice, predstavnici lokalne i regionalne vlasti te gosti iz drugih dijelova Hrvatske.

Sve prisutne je pozdravila predsjednica Vijeća Ana kanđera Legčević te im poželjela dobrodošlicu istaknuvši važnost Vijeća kao institucije koja zastupa interese slovačke nacionalne manjine, a izrazila je i zadovoljstvo postignućima u proteklih 20 godina što je predstavljeno u biltenu koji je izdan ovom prigodom.

Vijeće slovačke nacionalne manjine prepoznalo je važnost najmlađih članova

„Vijeće slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije, kao i druga vijeća nacionalnih manjina osnovana su 2003. godine s ciljem upotpuniti i podržavati rad njihovih pripadnika. U tih dvadeset godina bilo je dosta izazova na tom području, ali sada možemo s ponosom kazati da smo Slovaci. Povodom ovoga 20 dvadesetog jubileja odlučili smo izdati bilten u kojem je sažeto sve što je Vijeće do sada radilo, a sadrži i popis vijećnika svih šest saziva praćenih fotografijama. Ono što želim izdvojiti jest kvalitetnu suradnju našeg Vijeća sa svim institucijama Slovaka u Republici Hrvatskoj, ali i s jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

U prošlom sazivu smo zabilježili povećanje financijskih sredstava, što nam je, zapravo, i dalo više prostora, a Vijeće slovačke nacionalne manjine prepoznalo je važnost najmlađih članova. Ponosimo se inicijativom uvođenja slovačkoga jezika u dječji vrtić, a vodili smo se mišlju kako ne bismo odviše opteretili gradski proračun te smo kroz anketu došli do zaključka da je najbolje uvesti slovački jezik tako da ga uče polaznici onih roditelja koji iskažu interes i to dva puta tjedno. Jezik će se učiti kroz radionice i igraonice u dopodnevnom terminu kako bi se, možda, i više djece uključilo u učenje slovačkog jezika. Također imamo određenih planova za daljnji napredak, jer od najmanjih se kreće.” – rekla je predsjednica Kanđera Legčević.

Županija i lokalna samouprava podržavaju rad Vijeća

Okupljenim se obratio i saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek koji je naglasio važnost suradnje ovog Vijeća s Osječko – baranjskom županijom.

„Danas obilježavamo 20. godina od osnivanja Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije i vidljivo je kroz cijeli ovaj period kako Županija i lokalna samouprava podržavaju rad Vijeća. Ovim putem se zahvaljujem i Osječko – baranjskom županu Ivanu Anušiću na izvrsnoj komunikaciji i brzom rješavanju problema ako se ukaže potreba za tim.” – rekao je saborski zastupnik Bilek čestitavši Ani Kanđeri Legčević na izboru kao i članovima Vijeća na odličnoj suradnji.

Josip Miletić, zamjenik župana i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko – baranjske županije izrazio je podršku Vijeću slovačke nacionalne manjine, a istaknuo je i važnost očuvanja kulturne raznolikosti naše županije.

„Prije svega koristim prigodu kako bih se zahvalio svima onima koji aktivno sudjeluju u brojnim slovačkim manifestacijama, ali isto tako i u očuvanju identiteta, kulture i tradicije i svega. Stoga im čestitam na predanom i kontinuiranom radu tijekom proteklih 20 godina. Također osobno čestitam svima onima koji su bili prvi u doba kada je to bilo potrebno – prije svega najdužem predsjednik gospodinu Franji Kanđeri, a sada i Ani Kanđeri Legčević te svima onima koji su sudjelovali u radu. Vrlo važno je napomenuti kako je Osječko – baranjska županija, kroz partnerski odnos, financijski pomagala brojne manifestacije. To ćemo činiti i ubuduće, a važno je i za suradnju prema nacionalnim manjinama napomenuti da su sve naše odluke Savjeta županijskog bile do sada jednoglasne. Još jedanput čestitam i želim puno uspjeha i neka i dalje rade na dobrobit svoje nacionalne manjine.” – izjavio je dožupan Miletić zaključivši kako je Osječko – baranjske županija u ovoj godini povećala sredstva za 20 posto za sve nacionalne manjine.

Ova obljetnica predstavlja važan korak u očuvanju i promicanju slovačke kulture u Hrvatskoj

Gradonačelnik Krešimir Kašuba čestitao je Vijeću ovu važnu obljetnicu te im poželio još puno godina uspješnog rada.

„Ovo je prigoda kada u ime Grada mogu čestitati 20. obljetnicu osnivanja Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije te bih se, prije svega, zahvalio predsjednici Ani Kanđeri Legčević na izuzetno dobroj suradnji. Također se zahvaljujem saborskom zastupniku Vladimiru Bileku što su naš kraj prepoznali kao centar Slovaka u Republici Hrvatskoj. Još bih naglasio kako su Slovaci s našičkog područja uključeni u sve sfere života – od sportskog preko kulturnog do političkog te oni čine nemjerljivi dio društvene cjeline.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Također, gosti su imali priliku uživati u nastupu SKUD-a „Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac koji je svojim plesnim izvedbama oduševio brojnu publiku od koje treba izdvojiti bivšu saborsku zastupnicu Zdenka Čuhnil, prvog predsjednika Vijeća slovačke nacionalne manjine Vilka Hulaka kao i dugogodišnjeg predsjednika Franju Kanđeru.

Svečano obilježavanje završilo je uz srdačne čestitke i dobro raspoloženje svih prisutnih te rezanje prigodne torte. Ova obljetnica predstavlja važan korak u očuvanju i promicanju slovačke kulture u Hrvatskoj te potvrđuje predanost slovačke zajednice u Osječko – baranjskoj županiji u njihovom kontinuiranom radu na ostvarivanju svojih prava i interesa. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još