20. rođendan Udruge voćara i vinogradara Našice – proglašeni najbolji likeri i voćne rakije

Udruga voćara i vinogradara Našice svečano je obilježila 20. godina od osnutka Udruge, a tom prigodom u Zoljanu je održano proglašenje pobjednika 17. lokalnog i 9. međužupanijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera Našice 2024. u sklopu proslave Dana grada Našica.

Udruga je osnovana prije 20 godina s ciljem promicanja voćarstva i vinogradarstva, kao i povezivanja i unapređenja struke među lokalnim proizvođačima. Tijekom godina, udruga je postala prepoznatljiva po svojoj predanosti i entuzijazmu i time je postala nezaobilazna karika na području poljoprivrede ovog kraja.

Ovogodišnji šampion je Zdravko Peršić sa šljivovicom

Udruga je ove godine imala dobar odaziv na natjecanje u kojem je sudjelovao velik broj proizvođača iz cijele regije s 63 uzorka. Tom prigodom gradonačelnik Krešimir Kašuba, direktorica Turističke zajednice Ines Resler te predsjednik Udruge Darko Cerovski podijelili su priznanja i medalje najboljima. U kategoriji ostalih rakija pobjedu je odnio Darko Cerovski koji je osvojio zlatnu medalju za vinjak, dok je Benjamin Suk dobio najbolju ocjenu u kategoriji likera za svoj liker od šumskog voća, a ovogodišnji je šampion Zdravko Peršić sa šljivovicom.

Predsjednik Cerovski istaknuo je kako je ovo 19. put kako se obilježava Dan udruge, a tom prigodom zahvalio je svima na radu i suradnji te podsjetio kako su članovi Udruge uspješni na svim natjecanjima na kojima sudjeluju što dovoljno govori o kvaliteti rada. Dodao je kako se svake godine vidi porast u kvaliteti rakija i likera.

„Danas smo se okupili kako bismo proslavili 20. godišnjicu postojanja naše udruge, na koju sam izuzetno ponosan. Posebno mi je zadovoljstvo što sam već petnaest godina na čelu ove udruge. Tijekom tih petnaest godina vodio sam udrugu uz veliku podršku svih članova, a posebno članova Upravnog i Nadzornog odbora, s kojima je suradnja izvrsna. Zajedno radimo kako bismo postigli što bolje rezultate i osigurali kvalitetan rad udruge. Postigli smo veliki broj izvanrednih rezultata koje je teško sve nabrojati. U svom kratkom obraćanju nisam uspio spomenuti sve aktivnosti, ali ona uključuju brojna predavanja, radionice, putovanja, susrete, sastanke i edukacije Najvažnije je što smo izgradili snažno zajedništvo unutar udruge. Naša druženja, znanstveni sastanci, razgovori i razmjena iskustava su nemjerljivi. Kao netko tko se već 30 godina bavi vinogradarstvom i voćarstvom, uvijek se mogu osloniti na svoje kolege za savjete i razmjenu iskustava. Zadovoljan sam ovogodišnjim rezultatima natjecanja jer su dostavljeni uzorci bili iznimno kvalitetni. To potvrđuju i visoke ocjene te mali broj odbačenih uzoraka, što je neobično za ovakva ocjenjivanja. Posebno su se istaknule rakije koje su konkurirale za šampiona svojom izuzetnom kvalitetom, a isto vrijedi i za likere. Opća ocjena je izvrsna, kako u smislu kvalitete uzoraka, tako i organizacije natjecanja. Međutim, nisam zadovoljan brojem uzoraka ove godine. Ne znam zašto, ali neki članovi udruge jednostavno ne donose svoje uzorke na ocjenjivanje. Nadam se da će se to promijeniti u budućnosti i da će broj uzoraka biti znatno veći.” – izjavio je predsjednik Cerovski.

Gradu Našicama je izuzetno važna prepoznatljivost koju donosi udruga

Gradonačelnik Krešimir Kašuba svim članovima je čestitao njihov dan te im je zaželio i ubuduće uspješan rad i odlične rezultate.

„Udruga voćara i vinogradara Našice jedna je od najaktivnijih i najprepoznatljivijih udruga u našem gradu. Danas su, kao i prethodnih godina, ocjenjivali svoje rakije i likere, no večeras je posebna prigoda – proslava dvadesete obljetnice postojanja udruge. Prošli su težak put od osnivanja, ali još teže je bilo održati udrugu i učiniti je prepoznatljivom. Želim im čestitati na ovom velikom postignuću i posebno se zahvaliti predsjedniku udruge, gospodinu Darku Cerovskim, kao i svim vrijednim članicama i članovima. Gradu Našicama je izuzetno važna prepoznatljivost koju donosi udruga, kao i promidžba grada i oni su ti koji nas promiču ne samo unutar granica Republike Hrvatske, već i u mnogim europskim zemljama. Udruga aktivno sudjeluje u nizu manifestacija, počevši od Večeri vina u perivoju, preko obilježavanja Dana grada, do festivala Dani slavonske šume. Jednako su važna i njihova redovita druženja, zajedništvo koje predsjednik često spominje. Gospodin Cerovski je već više od desetljeća na čelu udruge, što svjedoči o njegovoj kvaliteti i predanosti. Još jednom im zahvaljujem u ime Grada Našica, ne samo za promicanje našeg grada, već i za njihov doprinos kvaliteti života u Našicama.” – zaključio je gradonačelnik. A galeriju fotografija možete vidjeti na ovoj poveznici.

Pročitajte još