Održano 11. tradicionalno ocjenjivanje meda

Održano 11. tradicionalno ocjenjivanje meda

Danas se održalo 11. tradicionalno ocjenjivanje meda članova Pčelarske udruge “Pčela” Našice. Ocjenjivanje meda proveli su članovi komisije, na čelu sa dr. Zlatkom Puškardijom. Ostali članovi komisije bili su Marin Kovačić, Mile Ćupurdija, Anita Dragić i Dragoljub Amiđić.

Danas je ocijenjeno 30 uzoraka, a sve prema kriterijima koji uključuju udio vlage u medu, čistoću, boju, miris, okus i kvalitetu proizvedenog meda. Cilj ocjenjivanja meda je promicanje pčelarskih proizvoda, te poticanje na proizvodnju i korištenje istih. Nakon provedenog ocjenjivanja obratio nam se Marin Kovačić, sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

“Na današnjem ocjenjivanju, osim organoleptičkog ispitivanja, određivao se i postotni udio vlage u medu. Sakupljeno je nekoliko sorti medova karakterističnih za ovo područje, a najviše je bilo cvjetnog meda, zatim bagrema, lipe, suncokreta, uljane repice. Ono što je karakteristično za ovogodišnje prikupljene uzorke je veći udio vlage u medu u odnosu na protekle godine, a razlog tome je specifična godina u kojoj je prevladavalo loše vrijeme, uz puno kiše u vrijeme unosa nektara, a to se odrazilo i na ovogodišnje ocjenjivanje kvalitete meda .”-rekao je Marin Kovačić.

Razgovarali smo i sa predsjednikom Pčelarske udruge „Pčela” Našice, Željkom Špoljarićem, koji se požalio na vrlo mali odaziv pčelara na današnje ocjenjivanje meda. Smatra da je razlog veliki udio vlage u medu, s čime pada i kvaliteta proizvoda. Navodi kako se još uvijek prodaju prošlogodišnje zalihe meda, jer je ova godina za pčelare izrazito loša. No, više od svega brine ga cijena meda, koja svake godine sve više opada, a čistog meda je na tržištu sve manje. Izuzev toga, Pčelarska udruga „Pčela” Našice dobro surađuje sa Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, što je dobra motivacija za ulaganje još većeg truda u promoviranje pčelarskih proizvoda.

“Rujan nam je jako naporan jer imamo puno aktivnosti. Nakon Dana slavonske šume i današnjeg ocjenjivanja, slijede sportski susreti pčelarskih udruga Donji Miholjac i Valpovo, a zatim druženje i proglašenje rezultata ovog današnjeg ocjenjivanja. Nadalje, ove godine ćemo imati izdavanje monografije pčelarstva, te proslavu 95 godina udruge.” -rekao je predsjednik Pčelarske udruge „Pčela” Našice, Željko Špoljarić.

Ovim putem redakcija TV Našica obitelji i prijateljima iskazuje iskrenu sućut. Kako su ovo najteži trenuci za obitelj, TV Nasice.com ovakve objave NE NAPLAĆUJE i sve vezano za njih je BESPLATNO. Dovoljno je da nam se javite na službeni e-mail [email protected] te pošaljete smrtovnicu.

Pročitajte još