Istaknuti stručnjaci iz šumarskog sektora održali predavanje u Našicama

U organizaciji Hrvatskih šuma d.o.o. Zagreb i Uprave šuma podružnice Našice, danas je u našičkom Domu kulture održan Aktualni sat šumarstva – Novi izazovi u gospodarenju šumskim sastojinama s primjerima potencijalnih rješenja iz europskog okruženja te Motrenje oštećenosti šumskih ekosustava RH.


Predavanja su održali dr.sc. Martina Đodan, dr.sc. Sanja Perić te dr.sc.Nenad Potočić, dr.sc. Ivan Seletković s Hrvatskog šumarskog instituta.

Gradonačelnik Kašuba je srdačno pozvao sve okupljene da posjete i druga događanja u sklopu 22. Dana slavonske šume

Riječi dobrodošlice uputio je gradonačelnik Krešmir Kašuba koji je naglasio kako bi ova tematika trebala zaintrigirati, ne samo šumarske stručnjake nazočne predavanju već i cjelokupnu javnost. Gradonačelnik je srdačno pozvao sve okupljene da posjete i druga događanja u sklopu 22. Dana slavonske šume.

„Upravo ovim predavanjima te Aktualnim satom šumarstva započinje 22. festival Dani slavonske šume na koji smo posebno ponosni jer je to uistinu brend grada Našica. Očekuje nas niz događanja od prezentacije Našica kao grada, sporta preko koncerta, a ono centralno zbivanje odvija se u subotu i gdje će naši šumari i sjekači prezentirati svoje vještine i spretnost. Današnja predavanja se temelje na šumarstvu, odnosno gospodarenjem šuma koje datira od par stotina godina. Za Našice je karakteristična tradicija šumarstva koju su potaknuli upravo grofovi Pejačević te započeli ozbiljniju industrijsku proizvodnju. Prema tome je Našice dobilo svoju autentičnu vizuru grada, kako kulturnu, tako i gospodarsku.” – kazao je Krešimir Kašuba te sve okupljene pozvao na sajam naših obrtnika u subotu.

Predavače i goste pozdravio je voditelj Uprave šuma Našice Vlado Keglević, naglasivši kako se šumarstvo prilagođava klimatskim promjenama te da nakon dvogodišnje pauze se ponovno održava Aktualni sat šumarstva u kojem se naglašavaju izazovi s kojima se susreće šumarski sektor.

„Danas smo organizirali aktualni sat šumarstva koji je nastavak jedne priče započete prije pet godina. Međutim, mi smo imali jednu jednu stanku od dvije godine. Poznata je stanka i razlog su bile epidemiološke naravi. Danas mi je posebno drago da smo nastavili tu tradiciju te ponovno otvaramo teme, probleme i dileme naše šumarske struke. Grad Našice je grad, može se slobodno reći, više stoljetne tradicije organiziranog šumarstva. Mi nastojimo otvoriti teme koje će biti koje bi bile zanimljive i širem građanstvu, odnosno udrugama, planinarima, pčelarima i školama.” – zaključio je Keglević.

Jedna od istaknutijih tema su klimatske promjene

Viša znanstvena suradnica na Hrvatskom šumarskom institutu u Zavodu za uzgajanje šuma Martina Đodan pojasnila da je ovo jedan mali niz predavanja u okvirima Šumarske komore koja se bave šumarskom tematikom s najzanimljivijim pitanjima hrvatskog šumarstva.

„U šumarskom sektoru trenutno se događa jako puno toga, ali ja bih izdvojila neke nove izazove prilikom gospodarenja šumama koje osobito zadaju poteškoće i glavobolju šumskim stručnjacima na terenu, ali i hrvatskim i znanstvenicima u Europi i u svijetu. Jedna od najvećih tema su klimatske promjene, njihov utjecaj i način kako ih možemo ublažiti ili kako se možemo prilagoditi na njih. Međutim, tu je i cijeli niz zakonodavnih okvira politika, strategija, kao i znanstvenih nastojanja da se doskoči svim tim problemima i izazovima. Definitivno, naše znanstvene i stručne institucije su uključene u međunarodna kretanja te u međunarodne politike. Hrabro kročimo dalje i ukoliko pričamo i u Europi i o svijetu, a tako tu pronalazimo i Hrvatsku. Moramo reći da je još dalek put pred nama, ali doista su veliki izazovi s kojima se suočavamo.” – ističe dr.sc. Martina Đodan.

Predsjednica Hrvatske komore inženjera, šumarstva i drvne tehnologije Silvija Zec istaknula je da je komora prošle godine proslavila petnaest godina od osnivanja te je naglasila da se šumarstvo prilagođava klimatskim promjenama kako ne bi došlo do nekih većih posljedica i propadanja šumskog resursa.

„Za šume je izuzetno važna stvar zato što smo došli u kraj Slavoniju koja je poznata po šumama i šumarstvu i gdje je šumarstvo ostavilo veliki trag, a moramo reći da se u posljednje vrijeme sve više vidi značaj u europskim politikama samog šumarskog sektora. Za sve ono što nam se događa, to su klimatske promjene i različiti izazovi ublažavanja tih klimatskih promjena. Međutim, ono što moram reći i to se mora vidjeti i postati jasno kroz ovakva događanja da svi shvatimo koje važnost i utjecaj šumarskog sektora i koliko šumarski sektor isto treba razumijevanje da kažem javnosti prema svojim problemima koji pred kojima se nalazi, a to su izazovi.

Što se tiče obnove sastojina, dakle i te klimatske promjene snažno utječu na naš sektor. Potrebna su značajna ulaganja i to je ono što je uvijek problem u šumarstvu. Svi ti procesi traju jako dugo pa ih je teško vidjeti prepoznati, a u tome je struka važna i to je ono što radi naša komora kroz EU provode se važne edukacije stručnog usavršavanja. Kroz edukacije kolege stječu nova znanja kako bi se lakše nosili s događanjima te promjenama, a sve zbog toga da bismo zadržali ovo bogatstvo koje imamo oko sebe i koje nam je svima itekako važno.” – naglasila  je dipl.ing.šum. Silvija Zec koja je sretna što je u svom rodnom kraju, u  Našicama, koje se ističu bogatom šumskom poviješću, ali i  sadašnjošću. 

Stric pivo

Pročitajte još