11. Geometrijska škola Stanka Bilinskog u Našicama okupila zaljubljenike u matematiku

 

Jedanaesta po redu Geometrijska škola Stanka Bilinskog održala se u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga u organizaciji SŠ Isidora Kršnjavoga Našice, a uz pokroviteljstvo Grada Našica i dr. sc. Vande Bilinski, kći Stanka Bilinskog. Ova škola nosi ime po matematičaru i akademiku rođenog u Našicama 22. travnja 1909. godine, a tog je datuma, ali 1845. godine rođen još jedan našički velikan – Isidor Kršnjavi.

S inicijativom da se njegovo naslijeđe očuva i promiče, škola je pokrenula niz aktivnosti usmjerenih na razvoj matematičkih vještina među mladima. Prema riječima profesorice Renate Pinter Geometrijska škola uključuju predavanja i radionice koje vode ugledni sveučilišni profesori i doktori matematike pružajući učenicima priliku da svoju kreativnost izraze kroz matematički jezik. „Kao što znate, Geometrijska škola Stanka Bilinskog tradicionalno promovira ljubav prema matematici, s posebnim naglaskom na geometriji. Uz predavanja namijenjena našim vrijednim nastavnicima, ponosno ističemo i organizaciju radionica za naše učenike. Ovo stručno usavršavanje rijetka je prilika koja omogućuje sudjelovanje učenika srednjih i osnovnih škola s njihovim nastavnicima.”

Geometrijska škola kao simbol posebnog odnos prema darovitim učenicima

Na samom početku okupljene je s poviješću Geometrijske škole upoznala profesorica Nikolina Pavlović ispred aktiva profesora matematike kao jednih od organizatora dok su profesorica Jelena Noskov, viša savjetnica za matematiku pri Agenciji za odgoj i obrazovanje i ravnatelj Srednje škole Isdora Kršnjavoga Željko Filjak poželjeli dobrodošlicu.

„Geometrijska škola simbolizira naš poseban odnos prema darovitim učenicima, a ona, također, omogućuje školama iz kojih dolaze da dobiju povratnu informaciju o napretku svojih učenika. S ponosom ističem da je ovo već jedanaesta Geometrijska škola koju organiziramo, što svjedoči o našoj predanosti tradiciji. Čak i u subotu, učenici dolaze iz različitih županija i gradova, što pokazuje koliko je važna ova inicijativa. Nadam se da ćemo nastaviti ovu tradiciju i podići je na još višu razinu.” – zaključio je ravnatelj Filjak. Također, profesorica Pinter je u uvodnom dijelu oduševila prisutne vokalnom izvedbom skladbe „Aleluja” u klavirskoj pratnji profesorice Darije Lozić i Tome Blagojevića, člana poznatog i priznatog našičkog komornog tamburaškog sastava. A treba napomenuti kako su nakon uvodnog predavanja predstavnici organizatora položili cvijeće pred bistu Stanka Bilinskog.

Pročitajte još