Županijske stipendije darovitima te učenicima i studentima deficitarnih zanimanja, a prvi puta i iz STEAM područja

zupanija1
zupanija1

Uvažavajući važnost obrazovanja u STEM području, Osječko-baranjska županija od ove godine uvodi i stipendiranje učenika i studenata koji se obrazuju za ovo područje.

Ujedno se nastavlja projekt stipendiranja darovitih te učenika i studenata u deficitarnim zanimanjima, što Županija provodi već osam godina. Župan Ivan Anušić tako je na redovitom kolegiju donio rješenje da Županija za 2017./2018. godinu dodijeli stipendije za 65 darovitih učenika te 30 darovitih studenata. Stipendije za obrazovanje za deficitarna zanimanja dobit će 21 učenik, odnosno 33 studenta koji se obrazuju za takva zanimanja. Stipendije za učenike iznose po 450 kuna, a za studente po 1.000 kuna mjesečno. 

“Stipendiranjem učenika i studenta koji se obrazuju za deficitarna zanimanja nastojimo pomoći učenicima, ali i gospodarstvu komu sve više nedostaju određeni radni profili. Budući da su zanimanja iz STEM područja izuzetno važna za budućnost, napredak i jačanje gospodarstva, od sada ćemo putem stipendija poticati i obrazovanje CNC operatera i elektroničara u srednjoškolskom sustavu te magistara/specijalista struke u području strojarstva, računarstva, elektrotehnike i grafičke tehnologije.” – ističe župan Anušić. 

Javni natječaji za stipendije učenika i studenata za 2017./2018. godinu bit će objavljeni 11. rujna 2017. godine i trajat će mjesec dana. Sredstva za isplatu stipendija su već osigurana u županijskom proračunu, a kriteriji su poznati i mogu se pronaći na Internet stranici Osječko – baranjske županije (www.obz.hr). 

Kriteriji za utvrđivanje darovitosti učenika i studenata utvrđeni su na temelju postignutog uspjeha i drugih postignutih značajnih rezultata u izvannastavnim aktivnostima, znanosti, umjetnosti i sportu ostvarenih u prethodne dvije godine obrazovanja. S druge strane, javni natječaj za stipendije za deficitarna zanimanja odnosi se na učenike koji se obrazuju za zidare, stolare, bravare/montere i obrađivače rezanjem i deformacijom, vozače motornog vozila, limare, tesare, strojobravare, mesare, keramičare, CNC operatere i elektroničare, odnosno magistare/specijaliste struke u području arhitekture, geodezije, socijalnog rada, logopedije, socijalne pedagogije, edukacijske rehabilitacije i geografije te doktore medicine, dentalne medicine i veterinarske medicine, odnosno u STEM području magistare/specijaliste struke u području strojarstva, računarstva, elektrotehnike i grafičke tehnologije.

Pročitajte još