ŽUPANIJA – Jedan “Halo” dovoljan za intervenciju svih žurnih službi

zupanija1
zupanija1
Rad žurnih službi na području Osječko – baranjske županije je sustavan, koordiniran i umrežen. Tijekom prošle godine zaprimile su 126.611 poziv građana nakon kojih su u više od 33.000 slučaja uslijedile intervencije njenih pripadnika. Službe kontinuirano moderniziraju opremu i poboljšavaju rad, pa – kako je rečeno na jučer, 31. siječnja 2018. godine, održanom sastanku čelnika žurnih službi Osječko – baranjske županije (MUP, HMP, DUZS, Vatrogasna zajednica, Crveni križ, HGSS) na komu je sudjelovao i župan Ivan Anušić – dovoljan je samo jedan „halo“ da bi građanin ostvario potrebnu uslugu bilo koje od tih službi.
Sastanak je održan u sjedištu Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Osijek, a uz analizu dosadašnjeg rada posebno su izdvojene novosti u radu hitne medicine i vatrogasaca. Naime, uz pružanje kvalitetne redovne medicinske usluge, Zavod za hitnu medicinu Osječko – baranjske županije u cijelosti je opremljen najmodernijim vozilima. Prošli mjesec pristigla su tri nova vozila koja između ostalog imaju hidraulički ovjes te je prijevoz ugodniji za pacijente, a liječnici mogu pružati kvalitetnu pomoć i tijekom vožnje. Za sutra je dogovorena primopredaja još šest takvih vozila čime je ova županijska ustanova u samom vrhu po opremljenosti među zavodima za hitnu medicinu u Hrvatskoj. Novost bilježi i županijska Vatrogasna zajednica, i to kupovinom drona kojim će se lakše locirati požare na teže dostupnim ili minsko sumnjivim područjima poput Kopačkog rita.
“Danas smo analizirali postojeće stanje, razmijenili iskustva i razmišljanja o dosadašnjim aktivnostima te projektima koje žurne službe planiraju uvesti da bi njihov rad bio još bolji i učinkovitiji. Vrlo sam zadovoljan njihovim radom i prijedlozima jer se očito dobro zna tko što radi i što je čija odgovornost, a za dio koji prati i financira Županija uvijek smo na raspolaganju. Žurne službe znaju raditi svoj posao, pa možemo reći da su građani Osječko – baranjske županije sigurni ” – rekao je župan Anušić.
Prilikom analize rada i uloge žurnih službi u 2017. godini istaknuto je kako je Županijski centar 112 Osijek dnevno primao prosječno 347 poziva (ukupno 126.611 poziva), od toga 33.172 poziva je proslijeđeno, i to 18.889 prema hitnoj medicinskoj službi, 12.809 prema policiji te 1.474 prema vatrogascima. Centar je zaprimio i 28.340 poziva o raznim događanjima, od čega su 17.093 medicinska, 9.340 sigurnosna, 1.063 složena, a 844 su bila vatrogasna događanja. Sudionici sastanka ujedno su prihvatili Plan koordiniranih aktivnosti za predstojeće jednogodišnje razdoblje.
Tijekom 2017. godine Područni ured za zaštitu i spašavanje Osijek proveo je osposobljavanje stožera Civilne zaštite u svih 35 općina i sedam gradova Osječko – baranjske županije. Održane su četiri terenske vježbe Civilne zaštite, tri veće vježbe evakuacije i spašavanja u osnovnim školama, a redovito se provode edukacije o upravljanju kriznim situacijama. Edukacija za zaštitu i spašavanje provedena je i za 955 djece vrtičke i osnovnoškolske dobi.
 

bricks2016

Pročitajte još