Zlouporabom položaja oštetili trgovačko društvo

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 48-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela opisana u članku 246., 291. i 279. Kaznenog zakona, a 45- i 41-godišnji hrvatski državljani kaznena djela opisana u članku 291. i 279. Kaznenog zakona.

Provedenim izvidima utvrđeno da 48-godišnjak, u periodu od lipnja do rujna prošle godine, kao odgovorni djelatnik trgovačkog društva iz Donjeg Miholjca, nije evidentirao količinu posječenih i izvučenih drvnih sortimenata iz šume na pomoćno stovarište. Nezakonitim radnjama trgovačkom društvu je počinjena materijalna šteta veća od 50 tisuća kuna.

Daljnjim izvidima utvrđeno je da su tijekom 2019. i 2020. godine, 48-godišnjak i djelatnici istog trgovačkog društva 45- i 41-godišnjak, većem broju građana omogućavali obavljanje šumarskih radova izrade ogrjevnog drveta, iako na to građani nisu ostvarili pravo.

Kako bi prikrili nezakonite radnje, trojka je sačinjavala naloge za izradu ogrjevnog drveta na ime kupaca koji nisu stvarno izrađivali ogrjevno drvo kao i teretne listove u kojima su kao kupce unosili imena osoba koje nisu kupovale i izrađivale drva za ogrjev.

Temeljem naloga suda kod 48-godišnjaka izvršena je pretraga doma i drugih prostorija u Donjem Miholjcu te su policijski službenici pronašli i oduzeli poslovnu dokumentaciju i prijenosno računalo s pripadajućom opremom.

Protiv troje hrvatskih državljana nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu zbog počinjenih kaznenih djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom, zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Krivotvorenim pcr testovima pokušali ući u republiku hrvatsku

Jučer, 15. srpnja, u 5 sati, na graničnom prijelazu Erdut, pristupili su putnici državljani Republike Mađarske, 45- godišnjakinja, 46- godišnjak, 19- godišnjak i maloljetnica te policijskim službenicima dali na uvid PCR testove izdane od „Instituta za javno zdravlje Republike Srbije“. Uvidom u sadržaj PCR testova, policijski službenici posumnjali su da su testovi krivotvoreni te ih uz potvrdu oduzeli. Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo Krivotvorenje isprave, putnicima je odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku, a nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

Ukrao novac iz kuće

U vremenu od 13. do 14. srpnja, nepoznati počinitelj je iz obiteljske kuće u Hrastinu ukrao novac. Vlasnici, 80-godišnjoj hrvatskoj državljanki, počinjena je materijalna šteta više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Kako se zaštititi?

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Pazite što objavljujete na društvenim mrežama.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj.
 • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite ih u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je 7 prometnih nesreća. U 3 prometne nesreće 6 osoba je lako tjelesno ozlijeđeno, a 4 prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Na području Osijeka dogodile su se tri prometne nesreće, dvije na području Belog Manastira, a po jedna prometna nesreća dogodila se na području Đakova i Našica. Jučer, 15. srpnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirana su 2 vozača (1 osobnog automobila i 1 bicikla) koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća prisutnost alkohola u krvi evidentirana je u 23,08 sati, u Osijeku, kada je u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil kojim je, prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao 38-godišnji hrvatski državljanin iz Čepina. Alkotestiranjem je 38-godišnjaku evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,65 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 40 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci kada stekne pravo na upravljanje i 12 negativnih prekršajnih bodova.

Jučer, 15. srpnja, u 18,15 sati, u Topolju, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozljeđena. Vozač osobnog automobila, 38-godišnji hrvatski državljanin iz Duboševice, uslijed nekretanja sredinom obilježene prometne trake sletio je s kolnika te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,76 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 300 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Pročitajte još