Zelena transformacija i digitalizacija budućnost su naše Županije i Grada Osijeka

Osječko – baranjsku županiju i Grad Osijek jučer (30. lipnja 2022. godine) je posjetilo izaslanstvo veleposlanstava četiriju nordijskih zemalja. Tom prilikom, veleposlanicu Kraljevine Švedske u RH Dianu Madunic, veleposlanika Republike Finske u RH Kalle Kankaanpää, veleposlanika Kraljevine Danske u RH Ole Frijs-Madsena i otpravnicu poslova veleposlanstva Kraljevine Norveške u RH Hommu Latif primili su župan Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Imajući u vidu bogato iskustvo i uspješnost u primjeni načela održivog razvoja i digitalizacije na gospodarstvo i sve aspekte društva u četirima nordijskim zemljama, kao i činjenicu da se Županija i Grad također usmjeravaju ka zelenoj tranziciji, teme sastanka poglavito su se odnosile na mogućnost buduće suradnje i prijenos znanja.

Osijek je dobitnik nagrade “Eco city” za najbolja rješenja u razvijanju zelenih politika

“Prvi put u Osječko – baranjskoj županiji imamo ovako veliku delegaciju nordijskih zemalja, od kojih zasigurno kao zemlja možemo puno toga naučiti. Digitalna transformacija i održivi razvoj teme su o kojima smo danas razgovarali, a o kojima ćemo i nastaviti komunicirati u smislu konkretnih projekata koje ćemo zajedno razvijati u budućnosti.” – rekao je župan Anušić.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin na sastanku je istaknuo da je Osijek dobitnik nagrade “Eco city” za najbolja rješenja u razvijanju zelenih politika.

“Ovu nagradu dobili smo na temelju postignutih rezultata na brojnim poljima, od čega bih svakako istaknuo činjenicu da ćemo u ovoj godini imati više od 50% odvojenog prikupljenog otpada, po čemu smo rekorderi u Hrvatskoj kad je riječ o velikim gradovima.” – istaknuo je Vulin.

Svijet se danas suočava s dvije krize – klimatskom i energetskom

Veleposlanica Kraljevine Švedske istaknula je da je primjetan rad na tranziciji prema održivosti i digitalizaciji u ovom dijelu Hrvatske, dok je veleposlanik Danske naglasio da se najveći napredak može ostvariti ako radimo zajedno. Pritom je naglašena dugogodišnja suradnja ovih nordijskih zemalja te Islanda, kao ključ današnjeg uspjeha u zelenoj tranziciji, kao i mogućnost da prijenosom znanja i iskustava Osječko-baranjska županija i Osijek ostvare još snažniji zamah u tom smjeru.

“Tranzicija se intenzivno događa u našim zemljama i ubrzano mijenja industriju i način života. Ovdje u Slavoniji imate fantastičan potencijal u tom pogledu u budućnosti, a mi smo danas ovdje jer želimo s vama na tome surađivati.” – poručila je veleposlanica Kraljevine Švedske u RH Diana Madunic.

S veleposlanicom se složio i veleposlanik Kraljevine Danske u RH Ole Frijs-Madsen, dodavši da se svijet danas suočava s dvije krize: klimatskom i energetskom, stoga postoji puno razloga da se županija i grad okrenu zelenoj agendi i na taj način unaprijede već postojeću visoku kvalitetu života.

Pročitajte još