Zelena povelja za Dječji vrtić „Zvončić” Našice

Jučer je ravnateljica dječjeg vrtića „Zvončić” Našice Snježana Kanđera sa suradnicima primila izrazito važnu i poticajnu nagradu Zelenu povelju za ustrajan rad i zalaganje na polju ekologije. Vrtić je jedan od četiri dobitnika, a nagrade im je uručio osobno župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić. Uz gradonačelnika Josipa Miletića najviše ponos iskazala je upravo ravnateljica s kojom su na preuzimanju bili i vrtićanci, njih četvero.

„Dječji vrtić „Zvončić” Našice već dugi niz godina radi na ekološkom odgoju i ekološkim navikama kod naše djece, djece predškolskog uzrasta i ranog uzrasta. I to od poslije rata kada se u predškolski odgoj počeo uvoditi ekološki odgoj, mi smo bili prvi koji smo kretali s tim koracima. Imali smo intenzivne akcije vezane uz to, tako je nastao jedan krasan voćnjak i povrtnjak.” – rekla je Snježana i napomenula da se vrtić nalazi u zaštićenoj park šumi grofova Pejačevića što im nudi iznimne sadržaje vezane uz prirodne i socijalne resurse.

„Tako naša djeca već samim dolaskom u vrtić uče kako čuvamo prirodu kako pomažemo bićima u njoj, kako čuvamo biljke, kako čuvamo ptičji svijet koji nas okružuje, male vjeverice koje nam trče po dvorištu. Mi smo imali energetsku obnovu vrtića koja je trajala od travnja prošle godine i sad je završena, a imamo drugi projekt uređenja vrtića pa nam je to dodatni poticaj da naše okruženje učinimo još ljepšim te još kvalitetnijim tako da intenzivno ovih dana radimo na tome. Mi uistinu živimo zeleno, to nije samo fraza, tome su svjedoci svi naši roditelji koji su naši partneri u odgojno obrazovnom procesu, svi stručnjaci koji dolaze k nama i uistinu se vidi da mi razvrstavamo otpad, da skupljamo papir, da skupljamo pvc ambalažu, da recikliramo. Mene osobno puno veseli što radimo i na zdravstvenom odgoju što je naravno uskoro povezano s ekologijom. Naime da bi djeca i odrasli bili zdravi trebamo živjeti u zdravom okruženju.” – dodala je ravnateljica te se posebno zahvalila Gradu Našicama koji im u tom pravcu nudi svoju pomoć i svoje resurse.

Ono što bi se u domaćinstvu bacilo u vrtiću dobiva novu ulogu i funkciju tako da roditelji ne rijetko ostaju iznenađeni s onim što vide, to budu prave male čarolije. Intenzivno rade i na zdravoj prehrani, na tjelesnim aktivnostima, na dugim boravcima na zraku u sva godišnja doba jer upravo im prirodno okruženje to nudi.

Uz vrtić Zelena povelja dodijeljena je i Udruzi Osječki permakulturni aktivisti (Ospera) iz Osijeka za izuzetnu djelatnost u razvijanju ekološke svijesti i promicanju potrebe zaštite okoliša među građanima, Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana Osijek za Eko klub Magnolija za izuzetnu djelatnost u stručnom i pedagoškom radu na odgoju i obrazovanju djece u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša te Odredu izviđača „Iovallios“ iz Valpova za iznimnu djelatnost u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša i promicanju potrebe zaštite okoliša.

„Ono što je specifično sva četiri dobitnika su mladi ljudi, vrtići, osnovne škole, izviđači i tvrtka Ospera. Drago mi je da mladi već imaju svijest o okolišu što je vrlo bitno i što trebamo na neki način graditi od najmanjih godina, mjeseci života. Danas smo svjedoci jako puno velikih i opasnih zagađenja okoliša koji strašno negativno utječu na zdravlje ljudi i na sve ono što nas okružuje, a najviše pogađa tu malenu djecu. Nadam se da će znanje koje su naučili prenositi na svoje vršnjake.” – istaknuo je župan Ivan Anušić.

Dodijeli je kao što je i navedeno prisustvovao i gradonačelnik grada Našica koji je pohvalio rad vrtića, ali i istaknuo da je ova nagrada veliko priznanje zajedničkog truda.

„Prije svega želim se zahvaliti županu Ivanu Anušiću kao i onima koji su prepoznali kvalitetan rad u Dječjem vrtiću Zvončić Našice. Dobitnik smo ove Zelene povelje koja govori da se trudimo voditi brigu o okolišu vrtića, ali prije svega o svijesti djece da se treba čuvati priroda. Posebno čestitam svim odgojiteljicama u dječjem vrtiću kao i ravnateljici Snježani Kanđeri na ovoj zasluženoj nagradi, jer kao što je i ona rekla kvalitetan rad se prepoznaje. Uvjeren sam da ćemo u budućem razdoblju sa zajedničkim projektima nastaviti očuvanje i našega grada upravo ovakvim lijepim zelenim kao što je, a pogotovo raditi na odgoju naših mladih kako bi tu prirodnu baštinu znali čuvati i baštiniti onako kako treba.” – zaključio je gradonačelnik Josip Miletić.

[aigpl-gallery-slider id=”36415″]

Pročitajte još