Zapaljivost dezinficijensa – Oprez!

Pandemija koronavirusa donijela nam je i neizostavne dezinficijense, koje nosimo u torbici, automobilu, nalaze se na ulazu u svaki zatvoreni prostor, na poslu. Za vas smo istražili mogu li oni prouzročiti požar uzrokovan visokim temperaturama, koje su trenutno neminovne.

Iz razloga što mnogobrojni ljudi upravo ovu tekućinu drže u automobilu, gdje se temperatura diže i iznad 70 stupnjeva, na izravnom suncu, potrebno se zapitati. Na svakoj bočici tekućine za dezinficiranje ruku stoji upozorenje o zapaljivosti, ali sigurnost držanja iste na visokim temperaturama nije naznačena.

Ipak siguran

Istraživanja pokazuju da bi se zapalili plinovi koji su izazvani isparavanjem dezinficijensa potrebna je vatra, no ni visoke temperature nisu isključene.

U Hrvatskoj bi ovaj scenariji bio rijetkost jer da bi se dezinficijens zapalio potrebne su temperature više od 300 stupnjeva. Ipak budite oprezni, sigurno skladištite dezinfekcijska sredstva i ne dopustite njihov kontakt sa vatrom, jer bi rezultat mogao biti katastrofalan.

Pročitajte još