Voćari i vinogradari najavljuju prepoznatljivu manifestaciju

Voćari i vinogradari najavljuju prepoznatljivu manifestaciju

Voćari i vinogradari najavljuju prepoznatljivu manifestaciju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU Gradskoj upravi redovnu izvještajnu skupštinu održala je Udruga voćara i vinogradara Našice, kojoj je prisustvovao gradonačelnik Josip Miletić, dogradonačelnik Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, predsjednik Mjesnog Odbora Našice Josip Matek, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling i drugi uvaženi gosti.

Udruga voćara i vinogradara Našice jedna je po broju članova od najvećih udruga u Našicama. Udruženo je u njoj puno voćara i vinogradara iz šire okolice koji su se godinama iskazali na raznim natjecanjima u kategoriji vina i voćnih rakija, a među najnagrađivanijima u kategoriji vina u prošloj godini je Zvonko Katavić. Godinu 2018. zaključili su mnogobrojnim stručnim putovanjima, radionicama, organiziranim ocjenjivanjima vina, proslavama Dana udruge, Martinja i Vinceva te suradnjama, u kojima ističu vježbe na otvorenom, kao što je rezidba u školskom voćnjaku Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice.

Rad članova udruge pohvalio je i gradonačelnik Josip Miletić, koji je najavio postavljanje meteorološke postaje na Šipovcu, a u skorije se vrijeme nadaju postavljanju smeđe signalizacije. Također, zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za poljoprivredu Silvom Wendling pozvao je sve članove na iskorištavanje EU financiranja.

„Županija ima 14 mjera koje su upravo usmjerene prema našim poljoprivrednicima, a sa 1. ožujkom objavljujemo dio mjera koje su vezane uz sektor voćarstva. Prvenstveno se to odnosi na ulaganja koja oni imaju, a vezana su uz kvalitetu njihovih proizvoda te sudjelovanje na različitim edukacijskim manifestacijama. Među mjerama ističem onu namijenjenu mladim poljoprivrednicima do 40 godina u kojoj se među prihvatljive troškove ubraja podizanje trajnih nasada.” – istaknula je Silva Wendling.

Darko Cerovski istaknuo je da je 2018. bila uspješna godina ispunjena edukacijskim putovanjima i dobrim suradnjama. A u ovoj godini kao najveći cilj imaju organizaciju prepoznatljive manifestacije našičkog kraja, koja će obuhvatiti ili sve proizvođače vina ili voćnih rakija.

„Prezadovoljan sam prošlom godinom, a najvažnije je da smo godinu završili dobro i financijski, jer mi smo neprofitna udruga, koja djeluje od donacija. Zadovoljni smo i trenutnim zahladnjenjem, jer nam to ide u korist, ako bi se nastavilo toplo vrijeme, berba bi bila puno ranije, a velik dio uroda mogao bi biti uništen mrazom.” – zaključio je predsjednik Darko Cerovski.

Nazočnima su se obratili i predstavnici drugih udruga suradnika, Hrvoje Tržić iz HPD Krndija, ravnatelj SŠ Isidora Kršnjavog Željko Filjak i drugi.

[aigpl-gallery-slider id=”34045″]

Pročitajte još

Učitavanje...