Vila Greger uskoro otvara svoja vrata – kreće novo razdoblje Gradske knjižnice Našice

 

Gradonačelnik Krešimir Kašuba danas je zajedno sa suradnicima – pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav Magdalenom Vidaković – Gelenčir, pročelnikom Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Matijom Brkićem, Božom Papcem, voditeljem Odsjeka za investicije, urbanizam i zaštitu okoliša, Ivanom Beloševićem, direktorom NARA-e, ravnateljicom Gradske knjižnice Našice Silvijom Šokić te izvođačima radova obišao jednu od najljepših građevina na našičkom području – Vilu Greger koja je nedavno dobila uporabnu dozvolu. Projekt obnove, koji je započeo prije nekoliko godina, uključivao je temeljitu restauraciju fasade, zamjenu krovišta i obnovu interijera, čime je vraćen stari sjaj ovoj jedinstvenoj zgradi. Radovima su svi zadovoljni, a knjižnica uskoro kreće sa selidbom dok se otvaranje očekuje na proljeće iduće godine.

Gregerova vila je jedinstvena zgrada na našičkom području

Gradonačelnik Kašuba istaknuo je kako se Vila Greger, uz veliki i mali dvorac, obnavlja u sklopu projekta Kulturne baštine te je naglasio važnost knjižnica kao kulturnih i obrazovnih centara u lokalnoj zajednici.

Na početku moram naglasiti kako je ovo jedinstvena zgrada na našičkom području izgrađena početkom 20. stoljeća, a ona se obnavlja u sklopu projekta Kulturne i prirodne baštine zajedno s još naša dva dvorca, trgovima, alejom Lipa i Perivojem obitelji Pejačević. Gregova vila je završena – dobili smo tehničku, ali i uporabnu dozvolu, a u narednom periodu krećemo u preseljenje knjižničnog materijala u moderno uređeni prostor od 1190 kvadratnih metara.

Također, ovaj će prostor ponuditi našim sugrađanima mjesto gdje će svi moći provoditi dane – od najmlađih do najstarijih, od onih koji se žele dodatno obrazovati, do klasičnih zaljubljenika u knjigu. Sama investicija je koštala milijun i 440 tisuća eura, a najveći dio sredstava je financiran iz fondova EU85%, a manjim dijelom državnim i gradskim sredstvima. Moram naglasiti kako je put do dovršetka obnove bio trnovit jer smo prošli kroz ekonomsku krizu koja je zahvatila gotovo sve zemlje Europske unije i trebalo je puno vještina da se ovaj projekt završi. Ovom prilikom se moram zahvaliti i izvođačima radova što je posao dovršen u roku, ali i gradskoj upravi te svim stručnim djelatnicima kao i nadzoru. Također se posebno zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koje je ta sredstva, u najvećoj mjeri, omogućila.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba naglasivši kako uskoro kreće useljenje, a Vila Greger će svoja vrata otvoriti na proljeće kada će zaživjeti svih pet etaža.

Pročitajte još