Velimirovačko „Sijelo uz tamburicu” proslavilo bogatstvo folklorne tradicije

Jučer je u Velimirovcu održana tradicionalna smotra folklora „Sijelo uz tamburicu”, 22. po redu. Uz organizatora KUD-a „Tamburicu” Velimirovac ona je okupila i prijateljska društva iz Josipovca, Đurmanca, Markovca Našičkog i Starog Slatinika. Mnogobrojni posjetitelji su mogli uživati u bogatom folklornom naslijeđu, a smotru su posjetili i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler te predsjednik Mjesnog odbora Marin Knežević koji su pohvalili dugogodišnji rad velimirovačkog društva.

Na samu smotru osvrnula se s nekoliko riječi Petra Matković, tajnica KUD-a „Tamburica” Velimirovac. „Večeras su nam se predstavili KUD-ovi iz raznih dijelova Hrvatske – počevši od Zagorja pa sve do naših susjeda iz Markovca Našičkog, a naše je društvo ove godine pripremilo bunjevačke plesove. Kao i svake, pa tako i ove godine smotru je otvorila naša dramska skupina zanimljivim igrokazom kojim se dotaknula aktualnih tema.”

Veliki doprinos KUD-a „Tamburice” kulturnom životu našičkog kraja

Gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalio se organizatoru KUD-u „Tamburica” Velimirovac koji promovira svoje mjesto, ali i Grad Našice.

„Večeras sam imao čast prisustvovati tradicionalnom velimirovačkom „Sijelom uz tamburicu” u organizaciji KUD-a „Tamburica” kojeg je otvorio izuzetno zanimljiv i duhovit igrokaz njihove dramske skupine. Moram naglasiti kako nas svake godine ugodno iznenade s temom koju obrađuju, a niti ovo izdanje nije bilo iznimka. Također, ostatak programa nas je podsjetio na našu bogatu kulturnu povijest, a Velimirovac je svojim kulturnim i sportskim radom opravdao izgradnju ovog doma koji nosi ime našeg velikog prijatelja, nažalost pokojnog, Stjepana Pintarića.” – zaključio je gradonačelnik Kašuba te je izrazio oduševljenje što se mladi iz Velimirovca aktivno uključuju u očuvanje tradicije i što nastavljaju učiti od starijih generacija.

Mario Dudjak, dopredsjednik Matice slovačke Markovac Našički izrazio je zadovoljstvo nastupom SKUU „Franjo Strapač” te se zahvalio organizatorima na pozivu. Dudjak je istaknuo kako je ova Slovačke kulturno – umjetnička udruga osnovana 1973. godine, a predstavlja se s preko 50 koreografija kojima njeguje tradiciju slovačkih pjesama i plesova.

Nakon smotre za zabavu je bio zadužen poznati Straviainae band, a velimirovčani su organizirali i humanitarnu akciju za nedavno stradalog našičkog vatrogasca Marijana Gajskog Dudyja kojemu želimo brz i uspješan oporavak. A galerija fotografija se nalazi na ovoj poveznici.

Pročitajte još