Uspješna godina iza Vatrogasne zajednice Našice


U prostorijama DVD-a Vukojevci održana je redovna izvještajna Skupština Vatrogasne zajednice Našice. Vatrogasna zajednica Našice uključuje 5 lokalnih zajednica – Općinu Feričanci, Donja Motičina, Podgorač, Koška i Grad Našice te broji 20 dobrovoljnih vatrogasnih društava i jednu Javnu vatrogasnu postrojbu. Tijekom skupštine iznesena su izvješća za 2021. godinu koja govore o njihovoj aktivnosti, bez obzira što je prošla godina bila i dalje u znaku pandemije, značajno se radilo i ulagalo.

Na sjednici su bili nazočni i uvaženi gosti – gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, izaslanica župana i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoja Osječko – baranjske županije Silva Wendling, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Zdenko Čarapar, županijski vatrogasni zapovjednik Zdravko Cvenić, načelnik općine Podgorač Goran Đanić, načelnik općine Feričanci Marko Knežević, načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević i predstavnica općine Koška Marija Žeželj.

Na redovnoj izvještajnoj skupštini predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić podnio je izvješće o radu kao i ostala izvješća koja su jednoglasno prihvaćena.

„Prošle godine nije bilo uobičajenih aktivnosti, ali ipak određena natjecanja su se održala, a naša društva su ostvarila zapažene rezultate. Na državnom natjecanju u Varaždinu bilo je čak 7 ekipa iz Vatrogasne zajednice Našice gdje su pokazali svoje znanje, rad i kvalitetu. Tijekom prošle godine naša društva i JVP izašli su na 69 požarnih i 233 tehničke intervencije, a taj dio najviše se odnosi na obranu od poplava u našičkom kraju. Naša društva na cijelom području su se uključila u sanaciju od poplava te su bila izuzetno dobro koordinirana za pomoć stanovništvu grada Našica i okolice. Što se tiče požarnih intervencija zabilježen je nagli porast, a najveći broj požara bio je otvorenog tipa. Najčešće se požari događaju zbog nepažnje mještana pri paljenju korova, niskog raslinja i trave, a gotovo 50 požara i intervencija bilo je iz tih razloga.

Važno za istaknuti je da su naši članovi bili na ispomoći na sanaciji od potresa u Petrinji. Analizirajući proteklu godinu može se reći da je rad u većini društava izuzetno kvalitetan i na visokoj razini. Također, izravna suradnja između Grada i Općina Feričanci, Koška Podgorač i Donja Motičina je respektabilna i na zavidnom nivou. Tijekom prošle godine značajna su ulaganja i investicije od Grada i Općina u vatrogasnu tehniku, vozila kao i vatrogasne domove.” – rekao je Vlatko Gašić i istaknuo kako Vatrogasna zajednica Našice izvrsno surađuje s Osječko – baranjskom županijom i Županijskom vatrogasnom zajednicom, ali i drugim susjednim vatrogasnim zajednicama.

Grad Našice svake godine izdvaja velika sredstva za rad Vatrogasne zajednice

Gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasio je kako vatrogasna tradicija u Našicama traje već preko stotinu godina, a taj volonterski rad i nesebično zalaganje iznimno su vrijedni za naše društvo. Istaknuo je gradonačelnik aktivnosti Vatrogasne zajednice Našice koja je vidljiva u brzini i kvaliteti intervencija, kako tehničkih tako i požarnih koje su na najvišem mogućem nivou. Pohvalio je i veliki broj mladih koji sudjeluju u radu društava, čiji je angažman posebno važan za našu Vatrogasnu zajednicu kao i za sam odgoj djece.

„Danas mi je bila izuzetna čast prisustvovati ovoj sjednici i zahvaliti se našoj Vatrogasnoj zajednici na svom dosadašnjem zalaganju i uloženom trudu. Vatrogasna zajednica Našice je zajednica koja u svim nepogodama, odnosno problemima bude prva na intervencijama. Nemoguće je dovoljno naglasiti njihovu vrijednost jer spašavaju ljudske živote kao i imovinu. Grad Našice svake godine izdvaja velika sredstva za njihov rad – u protekloj smo godini nabavili 7 vatrogasnih vozila – kombija te jedno navalno vozilo, a obnovljen je i vatrogasni dom u Velimirovcu. Ove godine nastavljamo s velikim ulaganjima u našu Vatrogasnu zajednicu od kojih ću izdvojiti nadogradnju domova Dobrovoljno vatrogasnih društava Zoljan i Lila. Izuzetno je važan i njihov rad s djecom jer svi znamo kako ih je, u današnje vrijeme, teško animirati i pokrenuti u smjeru volontiranja. Suradnja Grada i Vatrogasne zajednice Našice i dalje je na visokom nivou.” – izjavio je gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, te zaželio da u idućem razdoblju imaju više humanitarnog rada, druženja te prezentacija samog vatrogastva, a što manje intervencija.

Nastavak odlične suradnje

Izaslanica Osječko – baranjske županije Silva Wendling sve je pozdravila i pritom čestitala vatrogascima na dosadašnjem uspješnom radu te se zahvalila gradonačelniku i načelnicima Općina koji su prepoznali rad vatrogasaca u zajednici.

„Osječko – baranjska županija je davno prepoznala vatrogastvo kao jedan važan dio našeg sustava. Također, svake godine objavljujemo javni poziv na kojeg se naša vatrogasna društva javljaju i tako im osiguravamo financijska sredstva za nabavku njihove opreme, uređenje vatrogasnih domova te za nabavku vozila. Osim toga mi sufinanciramo njihove liječničke preglede jer svaki vatrogasac koji ide na intervenciju mora ga proći. Moram naglasiti kako smo izuzetno ponosni na naše vatrogasce jer se oni uključuju u sve aktivnosti i kad se pojavi nekakav problem ili je potrebna pomoć” – istaknula je Silva Wendling te napomenula da je vatrogasni sustav odlično organiziran i uvijek spreman pružiti podršku u bilo kojoj situaciji.

Veliko zalaganje kroz pandemijsko razdoblje

Rad Vatrogasne zajednice Grada Našica pohvalio je predsjednik županijske Vatrogasne zajednice OBŽ, Zdenko Čarapar te je istaknuo hvalevrijedno djelovanje u vrijeme Korona krize.

„Vatrogasna zajednica Našice pokazala je iznimno zalaganje kroz ovo pandemijsko razdoblje, stoga je vidljivo da se može jako puno napraviti bez obzira na sva ograničenja. Također, vatrogasci su uvijek izlazili na intervencije, bilo na požare, poplave ili prometne nesreće. Naglasio bih kako, na području Osječko – baranjske županije, Vatrogasna zajednica Našice ima jednu od najboljih suradnji s Gradom i općinama. Gradonačelnik i načelnici izravnom potporom pomažu rad svih vatrogasnih društava ove Vatrogasne zajednice što je od izuzetne važnosti za nesmetani rad.” – rekao je Zdenko Čarapar, predsjednik županijske Vatrogasne zajednice OBŽ.

Stric pivo

Pročitajte još