U Srednjoj školi održana predavanja u sklopu projekta „Arhitektura – putovanje kroz vrijeme i prostor”

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice jučer je bila domaćin još jednog zanimljivog projekta Erasmus+ u kojemu sudjeluju učenici i profesori iz Hrvatske, Poljske, Portugala, Španjolske, Italije i Rumunjske.

Architecture – a Journey Through Time and Space“

Tijekom dana održana su javna predavanja u sklopu mobilnosti projekta „Architecture – a Journey Through Time and Space“. Prvo predavanje je održano pod nazivom „Via ad Templum Salomonis (The Road to Solomons Temple); Knights Templar in Medieval Croatia“ proveo našičanin Ivan Leš koji je učenike upoznao s bajkovitom i uzbudljivom poviješću templara na području Europe i Hrvatske, s posebnim naglaskom na kulturnu baštinu u obliku arhitekture od koje je među najznačajnijima upravo naša Crkva sv. Martina, najočuvanija templarska crkva u Hrvatskoj.

Zatim se s radom predstavila osječka Udruga PLANTAŽA pod nazivom „Urban Culture as a Development Potential“ o kojoj su pričale predsjednica udruge Darija Walter i mlada umjetnica Dora Kralik. Upoznale su publiku s raznim projektima kroz koje promoviraju održivi način života, kreativnost i društveno poduzetništvo s ciljem revitalizacije identiteta njihovog grada kroz razne urbane intervencije. Posljednje je izlaganje pod nazivom „How is Urban Magic Created?“ održala karizmatična street-art umjetnica Marina Mesar, u umjetničkim vodama poznatija i kao OKO. Marina je izlagala u velikim galerijama od New Yorka do Londona, njezini veliki i mali murali krase mnoge svjetske gradove, a brojnu je publiku na zabavan i poučan način upoznala sa svojim životnim putem razvoja ljubavi prema uličnoj umjetnosti iz čega je uspješno stvorila osebujnu karijeru.

Prigodan program vodili su učenici Marta Žužić (3. JG) i Nino Balog (4. JG). U organizaciji Erasmus+ projektnih aktivnosti ovoga tjedna sudjelovalo je nekoliko profesora Srednje škole Isidora Kršnjavoga, a koordinatori projekta su prof. Nikolina Pavlović i prof. Goran Hajnal, dok je voditelj radionica i organizator svih predavanja bio prof. Ivan Hayek.

Izvor: SŠIK i TV Našice

Pročitajte još