U novoobnovljenom prostoru Malog dvorca održan kviz o Dori Pejačević

Završni kviz škola našičkog kraja povodom 100. obljetnice smrti Dore Pejačević održan je danas u prostoru Osnovne glazbene škole Kontesa Dora u Malom dvorcu čija je obnova nedavno završena. Kviz je organizirao Zavičajni muzej Našice u suradnji s Udrugom za hrvatsku povjesnicu i Ogrankom Matice hrvatske u Našicama, a on je okupio školarce iz OŠ kralja Tomislava Našice, OŠ Dore Pejačević Našice, OŠ Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac, OŠ Hinka Juhna Podgorač, OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac, OŠ Vladimira Nazora Feričanci te SŠ Isidora Kršnjavoga Našice. Podršku ovom projektu dala je i Turistička zajednica Grada Našice s direktoricom Ines Resler, Osnovna glazbena škola i ravnateljica Darija Vlajnić te bivši ravnatelj Srednje škole Našice Josip Patajac – ujedno i pripadnik prve generacije našičkih gimnazijalaca.

Kviz, koji je svjedočio o značaju Dore Pejačević i njezinom nasljeđu koje živi i danas, vodili su djelatnici Zavičajnog muzeja kustosica Magdalena Kunac Svoren i Miroslav Šarić, muzejski tehničar. Treba napomenuti kako su svi natjecatelji pokazali zavidno znanje i nijanse su dijelile najbolje ekipe, no najuspješnijom se pokazala momčad našičke srednje škole koja je u završnici pobijedila onu iz Đurđenovca.

Poznavanje glazbene baštine

Sve ekipe su osvojile simboličan poklon dok je svaki sudionik pobjedničke nagrađen i portretom Dore Pejačević renomiranog našičkog slikara Marijana Slakića te malom bistom, modelom nadgrobnog spomenika Dore Pejačević kao i knjigama za školsku knjižnicu.

Kviz su pozdravnim riječima otvorile ravnateljica OGŠ Kontesa Dora Darija Vlajnić, Renata Bošnjaković, predsjednica Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama te ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak koja je izdvojila ovaj projekt kao poticaj mladima da nastave istraživati i cijeniti bogatu kulturnu povijest svoje zajednice.

„Danas je Zavičajni muzej organizirao prvi ovakav oblik provjere znanja o Dori Pejačević, a projekt je nastao u okviru djelatnosti Zavičajnog muzeja Našice. Pridružili su nam se Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Udruga za hrvatsku povjesnicu. Posebno ističem ovu udrugu zbog toga što su njezini članovi bili najbliži suradnici na ovome projektu, a radi se o nastavnicima povijesti u školama našičkog kraja. I uistinu, svi koji su nazočili ovome kvizu mogli su svjedočiti jednoj vrlo ujednačenoj i visokoj razini znanja o Dori Pejačević zahvaljujući našim profesorima. Izuzetno me veseli ovakav oblik suradnje i vjerujem da ćemo kvizove organizirat i dalje jer oni predstavljaju jedan oblik komuniciranja i edukativnog rada. Naravno, svake godine možemo izabrati neku drugu temu, a ove godine tema je posvećena stotoj obljetnici smrti Dore Pejačević.” – izjavila je ravnateljica Lučevnjak naglasivši kako su pitanja sastavljali djelatnici Zavičajnog muzeja Našice.

„Pitanja su nastala na temelju jednog projekta kojeg vodimo od početka godine – svakog tjedna na facebook stranici našega muzeja može se pročitati jedan kraći tekst, jedna crtica o životu Dore Pejačević i to su upravo bila temeljna polazišta za pripremu današnjeg kviza. Istaknula bih kako je ponajviše na kvizu radila kolegica Renata Bošnjaković, zatim Magdalena Kunac Svoren koja inače vodi edukativne i pedagoške aktivnosti u našem muzeju te moja malenkost, ali mogu slobodno reći kako su svi djelatnici Zavičajnog muzeja Našice dali svoj doprinos u realizaciji ovog projekta.” – izjavila je ravnateljica Lučevnjak zahvalivši se ravnateljici Osnovne glazbene škole Dariji Vlajnić koja je spremno otvorila vrata novoobnovljenih prostorija. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još