U Našicama po prvi puta noćna edukativna izložba fotografija “Morski put”

Izložba će se održati u Našicama na Trgu dr. Franje Tuđmana, dana 16. studenog 2022., srijeda, od 16:30 do 20:00 sati. Ova edukativna izložba „Morski put“ posvećena je moru, kako oni utječu na nas i kako mi na njih bez obzira koliko mu bili blizu ili daleko od njega.

Predstavljanje ljepota podmorja u Našicama

Pomoću prilagođene rasvjete, sugestivna atmosfera tame i svjetlosti izložba približava posjetiteljima ljepote podmorja, važnost mora i oceana te kako je znanje o moru suština prirodoznanstvene pismenosti. Također će izložba prikazati kadrove izravnih i neizravnih ugroza mora i morskog ekosustava, posebice s naglaskom na antropogene pritiske. Sadržavat će 20-tak fotografija koje će uhvatiti krajnosti podmorja – dana napram noći, te iskonsku ljepotu naspram sveprisutnog onečišćenja i ugroza, kao i izravnu popularizaciju znanosti u okviru istraživanja mora kroz nove tehnologije. Važan segment izložbe su popratne edukativne priče pridružene svakoj autorskoj fotografiji koja na inovativan način približava tematiku, popularizira STEM (science =znanost – tehnologiju – engineering = inženjerstvo – matematiku) te uključuje aspekte STEAM-a (uključuje Art =umjetnost) u cijelu širu sliku popularizaciju ovih grana, a posebice znanja o moru.

Misli (na) plavo

Izložba se provodi u sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i kako mi na njega“ koji prijavljen na poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a.“ Glavni ciljevi
projekta su jačanje kapaciteta OCD-ova nositelja i partnera za provedbu edukativnih programa u području popularizacije STEM područja kroz prizmu „znanja o moru“ uz paralelni razvoj i provedbu edukativnih sadržaja za djecu, mlade i opću populaciju.

Projekt s ukupnim proračunom od 1.183.332,43 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.005.832,57 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 177.499,86 HRK, odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH. Nositelj je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba Environment Art.

Pročitajte još

This will close in 8 seconds