U Donjem Miholjcu otvorena nova moderno izgrađena i vrhunski opremljena Srednja škola

Uz prigodni kulturno – umjetnički program u izvedbi učenika i nastavnika, danas (9. siječnja 2023. godine) svečano je otvorena novoizgrađena zgrada te nastavno – sportska dvorana Srednje škole Donji Miholjac, školski kompleks ukupne površine 4.644,51 m².

Srednja škola Donji Miholjac godinama je radila u drastično lošim uvjetima, a višegodišnje inicijative i pokušaji izgradnje novog objekta nisu uspijevali. No, uz partnerski sporazum Ministarstva znanosti i obrazovanja, Osječko – baranjske županije i Grada Donjeg Miholjca prije dvije godine počela je gradnja nove zgrade, pri čemu je srušena stara zgrada, izgrađena 1932. godine.

Obrazovna struktura u Donjem Miholjcu sada se digla na višu razinu

Stara zgrada Srednje škole Donji Miholjac je dograđena 1963. godine te se nastava niz godina održavala u krajnje neprimjerenim prostornim uvjetima koji ne zadovoljavaju pedagoške standarde, a prethodnim analizama utvrđeno je da nije moguća sanacija nego je potrebna izgradnja nove škole. Pokušaji izgradnje traju od 2003. godine, a 2009. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je izdalo i Suglasnost na Idejni projekt za izgradnju građevine Srednje škole Donji Miholjac sa sportskom dvoranom koji je pripremila Osječko – baranjska županija, no unatoč svim naporima projekt nije bio realiziran.

23. kolovoza 2018. godine na sastanku župana Ivana Anušića s potpredsjednikom Vlade i ministrom Predragom Štromarom te ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak dogovorena je izgradnja novog objekta. Sastanku su nazočili i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, ravnatelj škole Nenad Perić te pročelnici upravnih odjela Županije. U svibnju 2020. godine počela je izgradnja nove Srednje škole u Donjem Miholjcu koja je danas svečano otvorena.

Uz učenike i djelatnike ove Škole, na svečanom otvorenju bili su ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, zamjenik župana Josip Miletić, gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca Goran Aladić, saborski zastupnik Goran Ivanović, načelnici općina Moslavina, Viljevo, Magadenovac i Marijanci, vijećnici Grada Donjeg Miholjca, članovi Školskog odbora i Vijeće roditelja, predstavnici izvođača radova i poslovnih partnera te drugi uzvanici.

Ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac Nenad Perić naglasio je kako je danas poseban dan za učenike i građane Donjeg Miholjca. „Obrazovna struktura u Donjem Miholjcu sada se digla na višu razinu. Dugo smo čekali i konačno dočekali ovakav objekt, a nadamo se da će se dobri rezultati, kakve su učenici i prije postizali, podići na još višu razinu jer ćemo imati vrhunske uvjete, od prostornih preko opreme i mogućnosti rada u jednoj smjeni. To će povećati i broj učenika u školi. Godinama smo gubili djecu zbog loših uvjeta, a sada je to završena priča te očekujemo postupno povećanje broja učenika i razrednih odjela.” – kazao je ravnatelj Perić.

Izgradnje Srednje škole Donji Miholjac je projekt kakav se radi jednom u stoljeću

„Ovo je povijesni dan za Donji Miholjac, Osječko – baranjsku županiju i Slavoniju. Unatoč lošim uvjetima koje su imali za nastavu naši đaci su godinama osvajali brojne nagrade na natjecanjima na razini županije, države i na međunarodnim natjecanjima. Uvjeren sam da će dobivanjem novih prostora i opreme uspjesi učenika i njihovih profesora biti još bolji.” – istaknuo je gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

„Izgradnje Srednje škole Donji Miholjac je projekt kakav se radi jednom u stoljeću, projekt generacija koje su danas ovdje. Mi imamo sreću, obavezu i čast biti svjedocima realizacije ovako zahtjevnog projekta koji je bio prijeko potreban Donjem Miholjcu i cijeloj Miholjštini.” – rekao je župan Ivan Anušić te poželio sreću i uspjeh svima učenicima i nastavnicima, kao i roditeljima.

Podsjetio je kako je bivša zgrada škole bila u lošem stanju, čak opasna za boravak i rad u njoj te je dodao kako izgradnja škole ima i demografski značaj za ovaj dio Hrvatske jer će učenici ostajati ovdje, tu se školovati i živjeti.

Objekt je usklađen sa zahtjevima nastave u 21. stoljeću

Ministrica Tramišak čestitala je dovršenom projektu te naglasila kako se na području Osječko – baranjske županije provodi veliki broj projekata iz područja obrazovanja i znanosti.

„U posljednjih nekoliko godina uloženo je više od 60 milijuna eura u različite obrazovne projekte, od energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, dogradnji škola, izgradnji znanstvenih centara do ulaganja poput ovog. Vjerujem da ćemo tim tempom i nastaviti iz novih fondova EU u razdoblju 2021.-2027. te do kraja ovog desetljeća pokazati značajne rezultate ulaganja u znanost i obrazovanje na području Osječko – baranjske županije i cijele Hrvatske.” – kazala je ministrica Tramišak.

„Ovo je prekrasan kapitalni projekt u srednjoškolskom obrazovanju, potpuno opravdan i sretni smo što je to napravljeno. Objekt je usklađen sa zahtjevima nastave u 21. stoljeću, a kako od Vinkovaca do Donjeg Miholjca nema srednje škole ovakvog tipa i veličine, i stoga treba čestitati ne samo Gradu Donjem Miholjcu nego i Županiji i svima uključenima u projekt. Ovakvi infrastrukturni preduvjeti su jamstvo i za izvođenje vrhunske nastave. Učenici ove škole su i ranije postizali zapažene rezultate, a oni će biti još bolji nakon konzumiranja novih mogućnosti. Vjerujem da će isto tako i sami nastavnici pokazati svu svoju sposobnost, kreativnost i znanje u koncipiranju novih školskih programa, primjerenih zahtjevima tržišta rada u Republici Hrvatskoj, ali i šire.” – rekao je ministar Fuchs te najavio nova ulaganja Vlade RH u cijelom obrazovnom sustavu.

Srednju školu Donji Miholjac danas pohađa 247 učenika, a zapošljava 53 djelatnika. U njoj se obrazuju učenici u programima/sektorima gimnazije, ekonomije, ugostiteljstva i turizma te poljoprivrede i strojarstva. Ukupna vrijednosti izgradnje iznosi 55.152.635,40 kuna (7.320.498,46 eura), a njeno opremanje dodatnih 7.471.496,05 kuna (991.703,74 eura). Investicija je 80 posto sufinancirana sredstvima MZO te po 10 posto sredstvima Grada i Osječko – baranjske županije (po 5.515.263,54 kune).

Nova zgrada Srednje škole Donji Miholjac ima dva kraka s po dvije etaže (prizemlje i kat). Unutarnji prostor obuhvaća 17 učionica, 5 praktikuma, 4 radionice, knjižnicu i polivalentnu dvoranu. Izgradnjom su obuhvaćeni dvodijelna nastavno – sportska dvorana s pratećim sadržajima, vanjski sportski tereni, parkiralište i pješačke površine (ukupno uređena površina neto 8.379,00 m2).

Pročitajte još