U 2020. godini smanjeno odseljavanje u inozemstvo iz Osječko – baranjske županije za 33,8%

Državni zavoda za statistiku objavio je nedavno podatke o migracijama stanovništva Republike Hrvatske u 2020. godini. Prema objavljenim podacima, na području Osječko – baranjske županije zabilježeno je smanjenja odseljavanja i u inozemstvo, ali i u druge županije u odnosu na godinu ranije.

Naime, tijekom 2019. godine u inozemstvo je odseljeno 3.069 osoba, dok je ta brojka u 2020. godine manja za 33,8 i iznosi 2.032 osobe. Odseljenih stanovnika u drugu županiju tijekom 2019. godine bilo je 1.971, a tijekom 2020. godine 1.511, što je smanjenje od 23,34%.

Tijekom 2020. godine povećan broj osoba koje su se doselile na područje OBŽ

Nastavak je ovo pozitivnog trenda započetog 2018. godine kada je odseljavanje u druge županije smanjeno za 2,1%, a ono u inozemstvo za značajnih 28,6%. Tijekom 2019. godine u usporedbi s godinom ranije smanjenje je odseljavanje u druge županije za 5,3%, a u inozemstvo za 15,6%

Osim smanjenja odseljavanja, kao značajni doprinos stvaranju pozitivnih demografskih trendova svakako je i podatak da je tijekom 2020. godine povećan broj osoba koje su se doselile na područje Osječko – baranjske županije. Doseljenih iz inozemstva ukupno je 1.328, što je za 8,4% više u odnosu na godinu dana ranije kada je doseljeno 1.225 osoba, a doseljenih iz drugih županija ukupno je 1.267, što je za 0,7% više nego godinu dana prije, kada je doseljeno 1.258 osoba.

Negativan saldo ukupne migracije odnosno razlika između ukupnog broja doseljenih iz drugih županije i inozemstva i ukupnog broja odseljenih iz naše županije u druge županije i inozemstvo za 2020. godinu je 948 osoba, što je smanjenje od 62,9% u odnosu na godinu dana ranije, kada da je negativan saldo uključivao 2.557 osoba.

Županija je tijekom protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu

Uvažavajući činjenicu da pozitivni demografski trendovi imaju značaja utjecaj na cjelokupno društvo te da su stimulirajući faktor gospodarskog rasta, Osječko – baranjska županija i nadalje će kroz svoju razvojnu politiku sveobuhvatnim i dugoročnim pristupom te konkretnim projektima nastojati poboljšavati i ublažavati demografske procesa na svom području.

Osječko – baranjska županija je tijekom protekle četiri godine višestruko povećala izdvajanja za potpore u gospodarstvu te osigurala niz mjera koje su jedinstvenu u Hrvatskoj. Poboljšanju kvalitete življenja u Slavoniji i Baranji zasigurno doprinose i sufinanciranje kamata na stambene kredite, poduzetnički krediti bez kamata, besplatan školski obrok za sve osnovnoškolce kao i realizacija kapitalnih projekata. U tijeku je izgradnja regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće kojim će Županija malim poljoprivrednicima osigurati prostor za skladištenje proizvoda kako bi ih na tržište plasirali u najpovoljnijem trenutku, izgradnja Gospodarskog centra kojim će se sajmovanje vratiti u Osijek kao središte istoka Hrvatske te dodatno osnažiti gospodarska aktivnosti, izgradnja Srednje škole u Donjem Miholjcu, a uskoro kreće i izgradnja I. gimnazije u Osijeku. Uz dodjelu 1.000,00 kuna za svako novorođeno dijete, Županija nizom drugih mjera nastoji osigurati povoljnije okruženje za ostanak i povratak mladih obitelji.

Pročitajte još