Turizam je, uz poljoprivredu, budućnost i perspektiva Baranje

Dobivanje novih priznanja i nagrada za ostvarene rezultate u turizmu jučer (2. ožujka 2023. godine) komentirali su na konferenciji za medije župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić i načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić.

Naime, na svečanoj dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske „Sunflower Awards“, održanoj 28. veljače u Opatiji, šampionsku titulu „Veliki zlatni suncokret za najbolju vinsku destinaciju“ dobila je Općina Kneževi Vinogradi, dok je Zlatnu povelju u kategoriji ruralno – turistički projekti za projekt razvoja vinskog turizma Zemlja vina dobila Turistička zajednica Osječko – baranjske županije, Zlatnu povelju u kategoriji tradicijska (ruralna) gastronomija primio je restoran Čingi Lingi čarda iz Bilja, a Zlatna povelja u kategoriji ruralno – turistički projekti dodijeljena je Prezentacijsko – edukacijskom centru Tikveš u Kopačkom ritu.

Turizam na području Osječko – baranjske županije je postao ozbiljan posao

Zlatna povelja u kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka dodijeljena je Kući baranjskog kulena u Belom Manastiru, a brončana povelja u kategoriji tradicijska (moderna) domaćinstva Villi Edl Elegant iz Aljmaša.

„Nakon šampionske titule za najbolju vinsku destinaciju u Hrvatskoj, koju je dobila Općina Kneževi Vinogradi, kao i ostalih nagrada, zaista možemo biti zadovoljni. Naime, ono što smo u turizmu počeli raditi prije šest godina polako pokazuje sve bolje rezultate. Turizam na području Osječko – baranjske županije je postao ozbiljan business, ozbiljna gospodarska grana te svake godine dobivamo sve više nagrada i ostvarujemo konkretne uspjehe koje možemo mjeriti i brojkama. U ovom slučaju govorimo o povećanju od 40 posto turističkih posjeta našoj županiji u prva dva mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Turizam na području naše županije očito počinje privlačiti goste ne samo iz regije nego i šire iz Europe i svijeta, što nam je bio i cilj – rekao je župan Ivan Anušić.

Župan je čestitao svim nagrađenima, osobito Općini Kneževi Vinogradi kao najboljoj hrvatskoj vinskoj destinaciji. Pri tomu je naglasio kako se 50 posto hrvatske proizvodnje vine u Hrvatskoj ostvaruje na području Osječko – baranjske županije. Podsjetio je također kako je Osječko – baranjska županija bila domaćin Dana hrvatskog turizma 2019. godine te najavio da će 2024. godine biti domaćin uručenja nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Turizam u Baranji nema dugu povijest

Načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić istaknuo je kako je šampionska titula Suncokreta ruralnog turizma još jedna u nizu prestižnih nagrada koje pristižu zadnjih godina u ovu općinu. Naime, na Danima hrvatskog turizma prije nekoliko godina Etno selo Karanac je proglašeno top destinacijom ruralnog turizma, a Općina Kneževi Vinogradi je bila na drugom mjestu u svojoj kategoriji. Prošle godine Zmajevac je nominiran za najljepše selo svijeta.

„Ovom nagradom Općina Kneževi Vinogradi dodatno će se pozicionirati kao top destinacija na turističkoj karti Hrvatske. Nagrada je i dokaz da svi skupa već godinama radimo kvalitetan posao te poticaj da u budućnosti budemo još bolji. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da ocjenjivački sud donese ovakvu odluku, a to su prvenstveno 20-ak naših vrhunskih vinara, naše udruge u turizmu koje se bave vinarstvom, organizatori naših jedinstvenih vinskih manifestacija Vinceške, Vinatlona, Vinskog maratona, Adventa u surduku, promotori, Turističke zajednice Baranje i OBŽ, Belje i drugi koji su zajedno doprinijeli da nagrada završi u našim rukama ta da se s pravom nadamo novim uspjesima.” – kazao je načelnik Vedran Kramarić.

Podsjetio je da turizam u Baranji nema dugu povijest, tek 15-ak godina, no smatra da se dobro krenulo te da se gostima sviđa što vide, okuse i dožive u ovom dijelu Baranje. Naveo je da su u tijeku velike investicije u turizmu na ovom području. Tako bi Karanac uz ulaganje desetaka milijuna eura privatnog investitora uskoro trebao biti jedno od najvećih gradilišta. Očekuju i pozitivan odgovor Ministarstva turizma i sporta na općinski projekt vrijedan 50 milijuna eura.

„Uz poljoprivredu kao primarnu granu, u turizmu vidimo našu budućnost i perspektivu:” – zaključio je Kramarić.

Pročitajte još