Tradicionalnim koncertom „Radost prosinca” u Markovcu Našičkom zaključena još jedna uspješna godina

 

Matica slovačka Markovac i SKUU „Franjo Strapač” ove su nedjelje u Drevenici organizirali tradicionalni koncert „Radost prosinca – Vesele Vianoce” čiji su pokrovitelji bili Savjet za nacionalne manjine Vlade RH, Savez Slovaka u RH i Grad Našice. U folklornom i glazbenom dijelu programa nastupile su sve sekcije kao i učenici Osnovne škole kralja Tomislava PŠ Markovac te članovi Matice slovačke Osijek, a ovim su koncertom članovi čestitali publici blagdane i zaključili još jednu uspješnu godinu. Također, ispunjena dvorana imala je priliku uživati u raznovrsnom programu koji je uključivao tradicionalne plesove, glazbu i izvedbe mladih talenata.

Prema riječima predsjednice Matice slovačke Branke Bakse ovaj koncert je nastavak obilježavanja 50. obljetnice Slovačke kulturno – umjetničke udruge „Franjo Strapač” i 30 godina od osnutka Matice slovačke u Markovcu Našičkom.

Ovaj je koncert kruna cijele godine u kojoj smo proslavili nekoliko značajnih obljetnica – 50. rođendan SKUU-a „Franjo Strapač” i 30 godina Matice slovačke u Markovcu Našičkom, a koncert priređujemo za naše obitelji i prijatelje. Protekla godina bila je dosta naporna, imali smo 51 nastup, a u Drevenici je plesalo gotovo 1200 sudionika iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva što nas posebno veseli. Bili smo domaćini i 39. smotre slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj, održali smo tradicionalnu Večer polesnjaka, a svoj rad smo predstavili i na kulturnom ljetu u Orebiću te smo gostovali i u Bosni i Hercegovini. Početkom ovog mjeseca imali smo krasno studijsko putovanje u Bratislavu, a posjetili smo Adventu u Budimpešti i mislim da je to nagrada za sve aktivnosti kojih je bilo izuzetno puno u godini na izmaku.” – zaključila je predsjednica Baksa.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba se pridružio ovoj svečanosti te je pozdravio mnogobrojnu publiku naglasivši važnost očuvanja i promicanja kulturne baštine. Također je zahvalio Udruzi na promoviranju Grada Našica diljem Hrvatske, ali i van njenih granica. „Ponosni smo na našu suradnju i još vam jednom čestitam 30. obljetnicu Matice te 50. rođendan SKUU-a „Franjo Strapač”, a želim da u veselju provedete ovo blagdansko vrijeme.” – izjavio je gradonačelnik.

Pročitajte još