Tradicionalna manifestacija „Večer vina u Perivoju” jedinstvenim sadržajem oduševila nikad veći broj posjetitelja

U prvom mjesecu nove godine, kada gotovo sve „utihne”, Grad Našice u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Našice odlučio je organizirati „Večer vina u Perivoju”. Tako se jučer održalo treće izdanje ovog događaja koje se i ove godine „popelo” stepenicu više. Posjetitelji su imali priliku kroz šetnju doživjeti kulturnu priču kroz 11 postaja, vođeni djelatnicima Zavičajnog muzeja Našice i kostimiranim glumcima iz Hrvatskog kulturnog društva Lisinski.

Cilj ove manifestacije bio je, uoči blagdana sv. Vinka, prezentirati domaća vina isprepletena dijelovima iz bogate našičke povijesti – tako je sinoć, na simboličan način, obilježena 135. obljetnica HKD-a „Lisinski”, 70. obljetnica srednjeg školstva u Našicama te 50. obljetnica Muzeja u Našicama. Vinska šetnja Perivojem mnogobrojne je posjetitelje provela okusima i mirisima domaćih vina s obronaka podno Krndije, prisjećajući ih, odnosno upoznavajući ih sa zanimljivostima Perivoja, a za glazbeni dio večeri bili su zaduženi učenici i profesori Osnovne glazbene škole Kontesa Dora.

Tradicija za generacije

Krešimir Kašuba, gradonačelnik Grada Našica s nekoliko se riječi osvrnuo na ovu, sada već možemo slobodno nazvati, tradicionalnu manifestaciju.

„Počeli smo s ovom inicijativom 2022. godine, a svaka je godina bila obilježena određenom temom. Naravno, u duhu vina proizvedenog od strane naših vinara, manifestacija ima za cilj ne samo promociju našeg grada, već i podršku našim OPG-ovima koji se bave vinogradarstvom. Osim toga, želimo istaknuti kulturni aspekt kao promidžbenu priču za Grada Našica”, izjavio je gradonačelnik. Kašuba je dodatno pojasnio ovogodišnju temu manifestacije koja se fokusira na kulturnu i prirodnu baštinu. „Prošle godine smo obilježili stotu obljetnicu smrti Dore Pejačević, koja je sahranjena u Našicama, te smo ove godine odlučili obilježiti 135. godišnjicu HKD-a „Lisinski”, 70 godina srednje škole u Našicama i 50 godina muzeja u Našicama. Također, ova manifestacija nije samo lokalna, već ima i regionalni značaj. Kroz 11 postaja želimo promovirati našu regiju, posebno ističući proizvodnju vina koja je prepoznata u našem kraju. Ovo je prije svega lijepa priča o zajedništvu kojom želimo obogatiti prvi mjesec, povezujući naše sugrađanke i sugrađane, ali isto tako i goste koji će prisustvovati događaju.” – zaključio je Kašuba.

Oživljavanje kulturne baštine

Direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler izrazila je zadovoljstvo organizacijom tradicionalne „Večeri vina u Perivoju”.

„Proteklih smo godina, s ovom smo manifestacijom, oživjeli povijest obitelji Pejačević zahvaljujući članovima HKD-a „Lisinski” i Zavičajnog muzeja Našice, a ove godine imamo priliku pokazati obnovljenu kulturnu baštinu, uključujući naše dvorce”, istaknula je Resler. „Večer vina u Perivoju ima tematski pristup – prve godine smo istraživali zanimljivosti iz Perivoja obitelji Pejačević, sljedeću godinu smo posvetili Dori Pejačević i crticama iz njezinog života, a ova godina je posvećeno trima obljetnicama – 135 godina od osnutka HKD-a „Lisinski”, 70 godina srednje škole u Našicama i 50 godina muzeja u Našicama.” – dodala je Resler.

Vinari predstavili vrhunska vina

Predsjednik Udruge voćara i vinogradara, Darko Cerovski, istaknuo je značaj ove manifestacije kao priliku za predstavljanje lokalnih vinara zajedno s kulturnim obilježjima.

„Večer vina u Perivoju predstavlja spoj kulture i uživanja u vinu. Od posebne je važnosti što ova manifestacija pruža našim lokalnim vinogradarima priliku da predstave svoje proizvode. Većina njih su male vinarije, osim, naravno, Enosophie koja ima svjetski renome. Svi mi ostali smo mali vinari s ovog područja i večeras će se predstaviti 11 malih vinarija sa svojim vrhunskim vinima.” – izjavio je predsjednik Cerovski. Osvrnuo se i na raznolikost ponude, spominjući čak i inovativne proizvode poput prvog hrvatskog viskija koji je sinoć predstavljen. „Želim se zahvaliti svim vinogradarima koji su, unatoč hladnom vremenu, odlučili doći i biti ovdje na štandu kako bi predstavili svoja rad.” – dodao je Cerovski.

Predsjednik HKD-a „Lisinski” Miroslav Šarić naglasio je kako su i ove godine, u suradnji sa Zavičajnim muzejem Našice organizirali žive slike.

„Odlučili smo se fokusirati na zanimljivosti iz povijesti našeg grada koje smo, nadam se, uspješno prenijeli. Povezali smo Pejačeviće s vinskom pričom, budući da su imali vlastite vinograde i podrume. Zanimljivo je napomenuti da je Dora Pejačević, u jednom od svojih spomenara, istaknula kako je vino bilo njezino omiljeno piće. Ovaj kraj obiluje vinogradima i bogatom vinogradarskom tradicijom, što smo također željeli naglasiti kroz ovu manifestaciju. Posebno sam zadovoljan što smo i ovom prilikom na zanimljiv način istaknuli bogatu povijest Našica.” – zaključio je Šarić. Nakon vinske šetnje posjetitelji su mogli uživati u veselim zvukovima Tamburaškog sastava „Čokanj” te, naravno, odličnim vinima i bogatoj gastro ponudi, a galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

I na kraju svakako treba istaknuti kako je ova manifestacija, osim što slavi lokalnu kulturnu i vinsku baštinu, postala i simbol spajanja tradicije i suvremenosti temeljenu na bogatoj kulturnoj baštini grada Našica.

Pročitajte još