Svjetski tjedan svemira u OŠ Dore Pejačević Našice

Obilježavanje Svjetskog tjedna svemira vodi globalni tim, preko 1000 organizacija povezanih sa svemirom, pa do nacionalnih koordinatora koji promoviraju obilježavanje Svjetskog tjedna svemira u svojim zemljama. Ove godine tema Svjetskog tjedna svemira je „Svemir i poduzetništvo”, a nadahnut će učenike i studente diljem svijeta da proučavaju STEM područja . Svatko, s bilo kojeg mjesta na svijetu, može organizirati aktivnosti u sklopu Svjetskog tjedna svemira.

Prva od planiranih aktivnosti koja je provedena u Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice, 27. rujna 2023.g., bila je promatranje Mjeseca, Saturna i Jupitera teleskopom pod vodstvom učiteljice Jelene Šimunović Antunović.

Tijekom večeri na nebu ih je svojom pojavom počastio i Jupiter

Na početku edukacije učenici su poslušali kratko predavanje o postanku Mjeseca. Također, imali su i pristup edukativnim plakatima, a uz njih su proučavali mjesečeve mijene (mladi Mjesec ili mlađak – mjesec se ne može vidjeti, prva četvrt, puni Mjesec ili uštap – potpuno osvijetljena strana je okrenuta prema Zemlji, zadnja četvrt), mjesečeva mora (More tišine, More vedrine, More otoka, More para,..) te mjesečeve kratere (van Langren, Stevin, Tycho, Platon, Kopernik, Kepler,..). Nakon Mjeseca je na noćnom nebu bio vidljiv i Saturn. Saturn je šesti planet u Sunčevu sustavu, a pripada skupini plinovitih divova. Najpoznatije obilježje Saturna su planetarni prsteni koji ga okružuju u 7 pojasa, a najveći Saturnov mjesec je Titan.

Tijekom večeri, oko 21:15 na nebu ih je svojom pojavom počastio i Jupiter te njegovi najvidljiviji mjeseci od njih šezdesetak (Ganimed, Europa, Kalista, Ija). Naučili su da je Jupiter plinoviti, prugasti i najveći planet u Sunčevu sustavu s Velikom crvenom pjegom koja je zapravo velika oluja u kojoj vjetrovi pušu brzinom i do 650 km/h. Oduševljenje i uzbuđenje zbog svega što imali prilike vidjeti i čuti nisu skrivali učenici i njihovi roditelji koji su također imali priliku teleskopom promatrati Mjesec, Saturn i Jupiter.

Cilj ove edukacije je bio širenje ljubavi prema astronomiji, proširivanje znanja o Sunčevu sustavu i Mjesecu. Sve aktivnosti, obrazovni i informativni događaji koje održavaju svemirske agencije, zrakoplovne kompanije, škole, planetariji, muzeji te astronomski klubovi diljem svijeta prijavljeni su na svjetskoj platformi www.worldspaceweek.org te svake godine privlače sve veću pozornost javnosti i medija.

Izvor: OŠ Dore Pejačević Našice, Jelena Šimunović Antunović, učiteljica razredne nastave

Pročitajte još