Svjetski dan srca 2021. – Koristi srce i poveži se srcem

Kardiovaskularne bolesti (KVB) vodeći su javnozdravstveni problem i u svijetu i u Hrvatskoj, a godišnje odnose najviše života – čak 18,6 milijuna.

Zašto „POVEŽI SE SRCEM“?

Za osobe oboljele od kardiovaskularnih bolesti COVID-19 predstavlja dodatnu prijetnju. Oboljele osobe imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti, a mnogi od njih boje se otići na redovne i hitne preglede zbog straha od zaraze. Također, dio njih izolirao se od svojih obitelji i prijatelja što predstavlja dodatan teret za njihovo tjelesno i mentalno zdravlje.

Upravo zato ovogodišnja kampanja povodom Svjetskog dana srca poziva nas da se POVEŽEMO srcima. Povezati se znači voditi brigu o zdravlju srca, odabrati zdrave životne navike primjerice prestati pušiti, vježbati, zdravo se hraniti, kontrolirati krvni tlak, odlaziti na redovne preglede, koristiti suvremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca, ali i brinuti o zdravlju svojih bližnjih, te osoba u povećanom riziku. U suzbijanju rizičnih čimbenika može nam pomoći i suvremena tehnologija. Dostupni su nam brojni digitalni alati, poput raznih aplikacija pomoću kojih možemo pratiti vlastite otkucaje srca, korake, unos tekućine, prehranu i brojne druge varijable, a uz to nas isti mogu i motivirati da ostanemo ustrajni u promjeni ili održavanju željenih životnih navika.

Kardiovaskularne bolesti u RH – najnoviji podaci

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti, a od njih je 2020. godine umrlo 22 886 osobe, odnosno 40,1% ukupno umrlih.  Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti 45,4% umrlih žena (13 131)  34,7% umrlih muškaraca (9 755). Ipak zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj je prisutan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. U usporedbi s Europom, Hrvatska spada među zemlje koje imaju srednje visoke stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Uključite se u kampanju!

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, povodom Svjetskog dana srca, provodi edukativno promotivnu kampanju koristeći digitalne tehnologije za podizanje svijesti, jačanje prevencije i pravovremenog liječenja, što je i cilj Svjetskog dana srca 2021. godine. Glavne poruke su važnost očuvanja zdravlja srca, s naglaskom na prestanak pušenja, tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu te redovitu kontrolu krvnog tlaka. Sve materijale moći ćete pronaći na društvenim mrežama HZJZ-a i na: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/svjetski-dan-srca-ukljucite-se-i-povezite-srcem/

Dijelite sav dostupan sadržaj i pomozite da se POVEŽEMO srcima!

Pročitajte još