Svečani završetak Erasmus K2 projekta

U Gradskoj vijećnici Grada Našica gradonačelnik Krešimir Kašuba poželio je dobrodošlicu sudionicima Erasmus K2 projekta iz Italije, Španjolske, Poljske i Mađarske. Na prijemu su uz goste sudjelovali i domaćini iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga na čelu s ravnateljem Željkom Filjkom i gradonačelnikom Krešimirom Kašubom.

Promocija našeg grada na europskoj razini

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je kako su Našice grad obrazovanja s iznimno dugom tradicijom školstva, ali grad bogate kulturne baštine, koji se ponosi poznatom našičankom – prvom hrvatskom skladateljicom Dorom Pejačević.

„Danas mi je bila posebna čast pozdraviti profesorice i profesore koji su radili u sklopu projekta Erasmus K2,  kao i ravnatelja Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice profesora Željka Filjka. Ponosno ističem kako su Našice grad obrazovanja s iznimno dugom tradicijom školstva. Ovim programima, ali i projektima radimo promociju našeg grada na europskoj razini, što prvenstveno potvrđuje ova međunarodna suradnja s Španjolskom, Italijom, Mađarskom, Poljskom kao i drugim zemljama. Moram još na kraju napomenuti da je Grad Našice grad bogate i vrijedne kulture, sa znamenitom prvom hrvatskom skladateljicom Dorom Pejačević, koja je pridonijela povijesti i prepoznatljivosti našeg Grada.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Jedini projekt ovog tipa u Hrvatskoj

Gosti su gradonačelniku iskazali oduševljenje dolaskom u Našice, te posebno istaknuli gostoljubivost i dobru organizaciju posjeta. Erasmus K2 projekt naziva Lernen mit Spass – Unterrichtem mit modernen Lernmethoden (Learning with fun – teaching with modern learning methods). Cilj ovog projekta su bile moderne metode poučavanja, a ukupna vrijednost je 143 560 eura, dok je trajanje samog projekta bilo godinu dana duže od očekivanog zbog koronakrize potvrdila je to koordinatorica projekta za Hrvatsku promotorica i savjetnica njemačkog i engleskog jezika Mirjana Rajić.

„Ovo je zapravo još jedan u nizu novih projekata koji doprinose razvoju europske dimenzije našičke škole Upravo ovaj projekt je poseban zbog toga što je to prvi projekt u našem gradu u području općeg obrazovanja te nam je zbog toga posebno drag. U okviru ovog projekta ostvarili smo ukupno 25 mobilnosti učenika i nastavnika. U projektu je sudjelovalo dvadesetak učenika, a naši gosti su došli iz Španjolske, Italije, Poljske i Mađarske. Oni su oduševljeni gostoljubivošću i ljepotom našeg Grada, ali i naših ljudi te svime što su naučili.” – kazala je Mirjana Rajić te dodala da su kroz projekt unaprijedili svoje kompetencije.

Nastavak dobre suradnje

Ravnatelj Željko Filjak posebno je istaknuo cilj ovog projekta, a to je promocija našičkog kraja, naše baštine i kulture koja je dio europskog okruženja.

„Važno je promicati dio našeg Europskog kulturnog nasljeđa, posebno jer dolazimo iz jednog malog grada. Povijest naše kulturne baštine zaista je velik i upravo to želimo promicati i prezentirati. Kroz ovu suradnju i školska partnerstva naši profesori i profesorice zaista vrijedno i predano rade na razmjeni kulturnih i povijesnih vrijednosti našeg Grada. Ponosan sam što možemo pokazati dio našeg bogatog kulturno – obrazovnog nasljeđa i uz suradnju s lokalnom zajednicom, Gradom Našicama sudjelujemo na razvijanju i njegovanju vrijednosti koje dolaze iz naše Slavonije i Grada Našica.” – rekao je ravnatelj Filjak.

Za sve okupljene upriličena je prigodna zakuska i neformalno druženje.

Stric pivo

Pročitajte još