Svečani susret u Gradskoj vijećnici – Prva generacija našičkih gimnazijalaca proslavila 65 godina mature

 

65 godina nakon što su zakoračili izvan srednjoškolskih vrata, bivši učenici našičke Gimnazije okupili su se u Gradskoj vijećnici Grada Našica kako bi proslavili obljetnicu mature. Ova posebna obljetnica bila je prilika da se prisjete dragocjenih trenutaka iz srednjoškolskih dana, obnove stara prijateljstva te podijele životne priče.

Našička gimnazija počela je s radom 9. rujna 1954. godine, a nju su pohađali učenici s područja Našica, Orahovice, Donjeg Miholjca i Đurđenovca. Bivše gimnazijalce je u Gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je u svom pozdravnom govoru istaknuo važnost ove obljetnice za lokalnu zajednicu i naglasio kako je Srednja škola Našice uvijek bila temelj kvalitetnog obrazovanja.

„Danas smo po prvi put organizirali prijem prve generacije našičkih gimnazijalaca i bila mi je izuzetna čast slušati o njihovom životni put kao i o snažnoj vezi između obrazovanja i lokalne zajednice. Također mi je bilo drago čuti kako je Našice tada izgledalo i što se sve učinilo kako bi ono danas postalo jedno od najljepših gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba istaknuvši kako je ova generacija bila jedna od prvih snaga u obrazovnom razvoju grada Našica i da su upravo oni postavili temelje za uspješan put našičke Srednje škole.

Nakon razmjene darova bivši učenici su se međusobno pohvalili svojim postignućima u različitim područjima – od akademske karijere, umjetnosti, poslovnog svijeta pa sve do volonterskog rada. Jedan od organizator ove proslave, prof. Josip Patajac, ujedno i bivši ravnatelj SŠIK Našice, rekao je kako je ovo već 23. susret i on predstavlja, zaista, impresivan broj – jedinstven u Hrvatskoj.

„Prije mnogo godine, 1954. nas sedamdeset i troje upisalo je Gimnaziju od kojih je 47 i završilo istu, a danas, na 65. obljetnicu, skupilo nas se desetak. Rekao bih kako je naša generacija ostavila prepoznatljiv trag u ovoj sredini na različitim radnim mjestima i u različitim područjima – ostavili smo svoj pečat. Ovim putem bih se, svakako, zahvalio gradonačelniku Kašubi što je izdvojio vrijeme za ovaj prijem i istaknuo bih kako smo u jednom ugodnom razgovoru evocirali uspomene na jedno proteklo vrijeme te napravili usporedbu življenja u onom dobu i današnjeg života.” – izjavio je, između ostalog profesor Patajac, zaključivši kako su danas Našice neprepoznatljive u odnosu na vrijeme kada su oni bili gimnazijalci.

Obljetnica se nastavila prisjećanjem lijepih uspomena na školske dane, a iako iz godine u godinu bivaju stariji, ova generacija još uvijek dobro zna što je kvalitetno druženje te je već za iduću godinu najavljeno novo druženje. Njihov će primjer, zasigurno, inspirirat nove naraštaje učenika koji će slijediti njihove stope i doprinijeti razvoju grada i društva u cjelini.

Pročitajte još