Sve strože mjere zaštite – Apel prema građanima: pridržavajte ih se kako bi zaštitili sebe i druge

Danas je održana 32. sjednica Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije na kojoj su razmotrene teme od iznimne važnosti za sigurnost građana, ali i poljoprivredu i gospodarstvo istoka Hrvatske.

“Na području naše županije ni danas nema registriranih novooboljelih osoba. Rezultat je to svih službi koje funkcioniraju unutar stožera kao i svih građana koji se pridržavaju propisanih mjera i molim ih da na tome i ustraju. Osječko-baranjska županija kupila je pet respiratora koje će donirati KBC-u Osijek, koji je i inače vrlo dobro opremljen. Razgovarali smo danas i o problemima na koje nailaze gospodarstvenici i poljoprivrednici istoka Hrvatske. Iznimno je važna, pogotovo u ovakvoj situaciji, proizvodnja hrane, pa ćemo uputiti dopis Ministarstvu poljoprivrede da se hitno isplate poticaji poljoprivrednicima kako bi mogla krenuti proljetna sjetva.” – rekao je župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić.

U KBC-u Osijek i dalje je smješteno svih 7 oboljelih s našeg područja, a mjere prilikom ulaska u KBC i dodatno su postrožene. Respiracijski centar je spreman i može prihvatiti veći broj oboljelih koji trebaju potpomognuto disanje.

“Jutros su napravljeni prvi kontrolni testovi pacijenata koji nemaju simptome, a dokazana im je prisutnost korona virusa i leže u KBC-u Osijek, kod njih je i dalje prisutan virus i još nisu spremni za otpuštanje kući.” – rekao je Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

KBC je također napravio raspored smjena za djelatnika kako bi se maksimalno poštovale mjere zaštite prema naputku nacionalnog stožera. KBC je spreman za sve scenarije.

“Testiranja su jučer obavljena na 19 uzoraka i ono što je najbitnije novooboljelih nema. Tri su uzorka suspektna i dalje se provjeravaju, a dva su uzorka iz KBC-a od oboljelih osoba. Naše službe su u funkciji, svi su liječnici i epidemiolozi radno spremni, nemamo nikog na bolovanju i imamo dovoljno liječničkog kadra.” – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije Zlatko Pandžić.

Svi lokalni, odnosno gradski i općinski stožeri su uspostavljeni, u punoj su funkciji, uspostavljena je 24 satna veza s njima.

“Oni provode Odluku nacionalnog stožera, a građani se njima trebaju obraćati s pitanjima organizacije života na njihovom području, koji gospodarski subjekti mogu, a koji ne raditi i druga pitanja. Strogo se zabranjuje rad rekreacijskih centara, sportskih i dječjih igrališta i policija će kažnjavati one koji se toga ne pridržavaju i to je u nadležnosti općinskih i gradskih stožera.” – rekao je Zvonko Grgec iz Civilne zaštite Osijek.

Donesena je odluka i za pogrebe i vjenčanja, da se održavaju u najužem krugu obitelji bez dostave cvijeća i bez prisutnosti glazbenih sastava. Donesene su i nove upute vezane uz javni prijevoz, obustavlja se i međunarodni, međužupanijski pa i gradski prijevoz. Odluka je na snagu stupila danas, a provodi se od ponoći. Još uvijek uslugu prijevoza mogu vršiti taxi službe.

“Tijekom posljednja 24 sata, policija je zaprimila 22 dojave o kršenju samoizolacije od koji je zabilježeno 5 stvarnih kršenja, dvije osobe u Belom Manastiru, po jedna u Đakovu, Donjem Miholjcu i Tenji.” – rekao je Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave Osječko – baranjske.

Tranzit kamiona uz policijsku pratnju ide redovito, jučer je na našem području zabilježeno šest takvih konvoja. Policija ponovo apelira na građane da se ne okupljaju na otvorenom, osobito na dječjim i sportskim igralištima.

“Nužna je isplata zaostalih potpora za poljoprivrednike i odluka o stavljanju u rad trgovina koje se bave prodajom poljoprivredne mehanizacije i pozivam trgovce da se jave stožerima na njihovom području da se informiraju pod kojim uvjetima i na koji način mogu obavljati tu djelatnost s ciljem da svi poljoprivredni proizvođači mogu nabaviti rezervne dijelove jer je to nužno za obavljanje proljetne sjetve. I vrijeme nam ide na ruku i nadamo se da ćemo do ponedjeljka dobar dio i završiti.” – rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Kako bi dosegli samodostatnost proizvodnje hrane u Republici Hrvatskoj, poljoprivrednici su spremni povećati proizvodnju povrća za čak 20% i već bi za dva, tri mjeseca mogli imati te količine proizvoda koje bi naši građani mogli konzumirati.

“Nekoliko je segmenata koje brine gospodarstvo, a najveći dio pitanja dolazi iz segmenata prijevoza, mi smo izvozna županija pa je bitno da prijevoznici na vrijeme dobiju sve informacije i to za sad dobro funkcionira. Drugi set pitanja vezan je uz zabrane, osobito trgovine iz uslužne djelatnosti. Zato apeliramo na veću odlučnost stožera gradova i općina pri donošenju tih odluka, a uvažavajući sve mjere zaštite.” – rekao je Zoran Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Osječko – baranjske županije.

“Upute koje dajemo i mi nacionalni stožer su jasne. Sve odredbe spuštamo žurno i prema gradskim i općinskim stožerima. I ministar Božinović je bio jasan – nema više okupljanja. Izlazi se samo ako je nužno.” – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije Goran Ivanović.

Iz stožera je upućen i apel prema ugostiteljima da uklone stolove, stolice i sve ono što se nalazi ispred njihovih ugostitelja kako to građani ne bi koristili kao mjesta za okupljanja što se događalo tijekom protekla dva dana.

Pročitajte još