Suradnja pet slavonskih županija potpisanim Sporazumom podignuta na višu razinu

Suradnja pet slavonskih županija potpisanim Sporazumom podignuta na višu razinu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMESporazum o suradnji pet slavonskih županija koji je temelj za zajednički nastup u pripremi i provedbi razvojnih projekata istoka Hrvatske potpisan je jučer u Osječko – baranjskoj županiji. Osječko – baranjska županija kao sjedište znanstvenih, gospodarskih, kulturnih i brojnih drugih institucija na istoku Hrvatske predvodnica je razvoja istočne Hrvatske te su inicijativu o zajedničkom nastupu prema državnim, europskim i ostalim izvorima financiranja koju je pokrenuo župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić prihvatili i župani Požeško – slavonske, Brodsko – posavske, Virovitičko – podravske i Vukovarsko – srijemske županije.

„Želimo djelovati i raditi sinergijski kao regija i tako nastupati kako prema Vladi RH tako i prema europskim institucijama kroz ured u Bruxellesu. Time ćemo ojačati naš status, naše lobiranje i utjecaj pri Europskoj komisiji kao regija, ali i pred Vladom RH” – kazao je župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić.

Naglasio je pri tome kako je pet slavonskih županija još uvijek zajedno u statističkoj regiji, NUTS II s gradom Zagrebom.

„Podsjetit ću vas da je Grad Zagreb na 125% prosjeka razvijenosti EU, dakle razvijeniji je od prosjeka EU. Mi smo s našim županijama i fiskalnim potencijalom definitivno ispod razine EU i naravno na taj način smo umjetno, na papiru jednako razvijeni kao Zagreb čime nam se onemogućava kvalitetan razvoj projekata EU, jer imamo jako visok postotak sufinanciranja projekata. U budućnosti će novu statističku regiju činiti upravo naše županije bez Grada Zagreba, kao što je to praksa svuda u Europi gdje su glavni, veliki gradovi zasebna regija, ne uključujući ruralne dijelove. Ovo je prvi korak u tom smjeru i siguran sam da ćemo napraviti odličan posao kako za svih naših pet županija, tako i za Hrvatsku u cijelosti” – istaknuo je nakon potpisivanja Sporazuma župan Anušić.

Župan Anušić je kao jedan od prvih zajedničkih projekata najavio Dane hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji gdje će zajedničkom suradnjom pokazati turističke potencijale istočne Hrvatske koji mogu biti domaći, ali i europski i svjetski turistički brand.

„Normalno da imamo pojedinačnih svojih projekata, ali ono što je najbitnije je da imamo niz zajedničkih projekata i u dijelu poljoprivrede gdje smo suglasni svih pet županija, i u dijelu drvnog sektora, a isto tako u dijelu turizma, a posebno imamo zajednički interes u rješavanju infrastrukturnih problema na ovom našem području” – kazao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić.

„Ovo je formalizacija naše suradnje iako ona postoji od ranije i drago mi je da je župan Anušić pokrenuo ovu inicijativu. Smatram da od današnjeg dana smo zapravo svi pozvani i obvezani na još jednu snažniju suradnju i jače povezivanje” – istaknuo je Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko – posavske županije.

Važnost suradnje istaknuli su i zamjenici župana Požeško – slavonske i Virovitičko – podravske županije ističući prednosti zajedničkog nastupa prema institucijama Hrvatske, ali i Europske unije.

„Naša mala županija, njoj je ovo vrlo zanimljivo jer smo mali i po površini i po broju stanovnika tako da svaka inicijativa, udruženje i organizacija da budemo jači je dobrodošla, naročito za turizam jer imamo puno potencijala. Mi smo kao Slavonija, Baranja i Srijem u krugu 2% najnerazvijenijih regija u EU, ali zajednički, u novoj perspektivi, s novom NUTS II regijom možemo to promijeniti” – rekao je Željko Jakopović, zamjenik župana Požeško – slavonske županije.

„Nakon pokretanja projekta Slavonija, Baranja i Srijem, potpisivanja Razvojnog sporazuma i potpisivanja izrade Master plana istočne Hrvatske ovo je sad jedan sljedeći korak u našoj suradnji, potpisivanje Sporazuma za ured u Bruxellesu. Na kraju bih samo rekao: zajedno smo jači. Nas pet županija imamo puno veću težinu kad zajedno nastupamo nego kad svaka od nas pokušava isto to postići pojedinačno„ – dodao je Darko Žužak, zamjenik župana Virovitičko – podravske županije.

Ovim su Sporazumom stvoreni preduvjeti i za zajednički nastup pet slavonskih županija u Bruxellesu putem ureda Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko – baranjske županije u Bruxellesu, čija se realizacija očekuje tijekom iduće godine.

Stric pivo

Pročitajte još