Stiže povećanje mirovina i ključni plan za dostojanstvenu starost

Predstavljajući izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, premijer Andrej Plenković istaknuo je da se njima omogućuje pravedniji izračun mirovine, kao i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine, čime će veliki dio umirovljenika ostvariti povećani mirovinski prihod.

Povećanje za 10% 

Za više od 136 tisuća korisnika obiteljska mirovina povećat će se za 10 posto, odnosno za oko 250 kuna prosječno. Omogućuje se i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom za više od 155 tisuća korisnika obiteljskih mirovna ukupna mirovina će se povećati u prosjeku za oko 510 kn mjesečno. Također, povećat će se i mirovina za 287 tisuća korisnika najniže mirovine. Do 2025. za sve ukupno će se uložiti oko 4,4 milijarde kuna. 

Zakonske izmjene 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je  na konferenciji za medije zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina. Uz predsjednika Vlade bili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

“Vladi Republike Hrvatske, održivost mirovinskog sustava, uz povećanje adekvatnosti mirovina jedan je od primarnih ciljeva, kojim nastavljamo skrbiti za više od milijun i 230 tisuća naših građana”, poručio je predsjednik Vlade i dodao kako je to pitanje među ključnim prioritetima Programa Vlade do kraja ovoga mandata, a dio je i suradnje sa zastupnikom Hreljom.

Pravedniji izračun mirovine

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje danas predstavljamo poseban naglasak stavljaju na korisnike obiteljskih mirovina kojima omogućujemo pravedniji izračun mirovine, kao i mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine. Samo ovim dvjema izmjena obuhvatiti ćemo gotovo 300 tisuća mirovina, za što ćemo u 2023. godini izdvojiti više od 1,1 milijardu kuna, istaknuo je premijer Plenković.

Ključan prioritet Vlade je osigurati socijalnu sigurnost građanima starije dobi

Dakle radi se o velikom broju umirovljenika koji će ostvariti povećani mirovinski prihod. Tako će se za više od 136 tisuća korisnika obiteljska mirovina mirovina povećati za 10 posto, odnosno za oko 250 kuna prosječno. Ukupno je to oko 365 milijuna kuna u 2023.

“Time šaljemo jasnu poruku da je u okolnostima preklapajućih kriza – energetske, prehrambene pa i ovih svih inflatornih pritisaka rasta cijena energenata i hrane – ključan prioritet Vlade osigurati socijalnu sigurnost svim našim sugrađanima, a osobito našim sugrađanima starije dobi”, istaknuo je premijer Plenković.

Jasan signal da brine o posebno osjetljivoj skupini umirovljenika

U tom je pogledu, dodao je, poseban prioritet smanjenje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti korisnika obiteljske mirovine. Izmjenom Zakona omogućuje se i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom već početkom iduće godine, za više od 155 tisuća korisnika obiteljskih mirovna ukupna mirovina će se povećati u prosjeku za oko 510 kn mjesečno. Ta će mjera ukupno u proračunu u 2023. koštati oko 746 milijuna kuna. I ove mirovine nastavit će rasti usklađivanjem, a korisnici zadržavaju i pravo rada do polovice radnog vremena

“Želim naglasiti da ove izmjene predstavljaju značajan iskorak u hrvatskom mirovinskom sustavu koji do sada nije omogućavao istovremenu isplatu dvije mirovine. Time se Hrvatska pridružila većini država članica EU koje omogućuju ovo pravo”, rekao je premijer Plenković.

Vlada ovime, dodao je, šalje jasan signal da brine o posebno osjetljivoj skupini umirovljenika koji žive u nerijetko u samačkim kućanstvima i time su najviše izloženi riziku siromaštva. Važno je istaknuti da će ove mirovne nastaviti rasti usklađivanjem, a korisnici će zadržati i pravo i rada do polovice radnog vremena.

Povećanje najnižih mirovina

Osim korisnika obiteljskih mirovina izmjenama Zakon povećavat će se od 1. siječnja iduće godine i najniže mirovine za još 1,5 posto, a od 1. siječnja 2025. i za dodatnih 1,5 posto, dakle ukupno 3 posto.

“Samo u 2023. povećat će se mirovina za 287 tisuća korisnika najniže mirovine za što smo osigurali dodatnih 100 milijuna kuna”, istaknuo je predsjednik Vlade. U mandatu ove Vlade prosječna mirovina povećana za više od 20 posto, a najniža za više od 26 posto

Više na poveznici.

Izvor: Vlada RH

 

Pročitajte još