Stipendije Osječko – baranjske županije dobilo 100 učenika i 65 studenata

Osječko – baranjska županija od 2002. godine dodjeljuje stipendije učenicima i studentima, s tim da ih od školske, odnosno akademske 2018./2019. godine dodjeljuje u četiri kategorije; daroviti učenici i studenti, za zanimanja iz STEM područja, za deficitarna zanimanja te učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa.

Stipendira se učenike od prvog razreda srednje škole, a studente od četvrte godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija ili prve godine diplomskog studija tijekom jedne školske, odnosno akademske godine.

Stipendije se isplaćuju za razdoblje od 10 mjeseci

Za tekuću školsku, odnosno akademsku godinu u proračunu Osječko – baranjske županije za stipendije učenika i studenata osigurano je ukupno 169.885,19 eura, što je podijeljeno za 100 učeničkih i 65 studentskih stipendija, a ugovore je korisnicima stipendija Osječko – baranjske županije danas (1. veljače 2023. godine) uručio župan Ivan Anušić.

„Osječko – baranjska županija puno ulaže u obrazovanje i znanost i promatra ih iz jedne drugačije pozicije, prvenstveno ih stavljajući u kontekst razmišljanja o budućnosti. Svjesni smo koliko moramo ulagati u obrazovanje i znanost, pa između ostalog govorimo o dva centra kompetencija koji se upravo završavaju na području naše županije, o Regionalnom znanstvenom centru Panonske Hrvatske koji radimo zajedno s Virovitičko – podravskom županijom, izgradnji I. Gimnazije koja je započela u Osijeku prije nekoliko tjedana, završetku Srednje škole u Donjem Miholjcu.

Nastavljamo i dalje investirati u izgradnju i opremanje i sve što je potrebno da bi učenici imali što kvalitetnije obrazovanje, a naravno tu su i stipendije. Danas uručujemo ugovore za 165 stipendija, odnosno za 100 učenika i 65 studenata koji će biti stipendirani u ovoj školskoj odnosno akademskoj godini te i na taj način imati potporu županije. Od tih mladih ljudi očekujemo daljnje školovanje, ostanak u ovoj županiji i da sve vještine i znanja koje će steći kroz školovanje implementiraju u budućnost Osječko – baranjske županije.” – rekao je župan Ivan Anušić prilikom uručenja ugovora koje je održano u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul istaknula je da mjesečne stipendije za učenike iznose 66 eura, a za studente 159,27 eura. „Sigurni smo da će učenicima, studentima i njihovim roditeljima ova sredstva značajno olakšati obrazovanje, a dobro im dođu i za džeparac i druge potrebe te dobro znaju kako će ih koristiti. Stipendije se isplaćuju za razdoblje od 10 mjeseci, za učenike od 1. rujna do 1. lipnja, a za studente od 1. listopada do 1. srpnja.” – kazala je pročelnica.

„Stipendija mi jako puno znači i velik mi je poticaj za ostvarivanje budućih uspjeha, budući da sam je dobila zahvaljujući svojim ocjenama. Iznos je izvrstan, a iskoristit ću ga za pokrivanje troškova stanovanja i studentske potrepštine.” – kazala je Anđelka-Marija Vlajčić, studentica 1. godine diplomskog studija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Pročitajte još