Skupština OBŽ – Razvoj županije temelji se na kvalitetnim projektima

U nazočnosti 45 od ukupno 47 vijećnika, u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas (9. ožujka 2023. godine) održana je 19. sjednica Skupštine Osječko – baranjske županije. Na dnevnom redu je bilo 17 točaka dnevnog reda, koje su i usvojene.

Vijećnici su između ostalog usvojili Izvješće župana o radu u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine, Prijedlog Programa poticanja poduzetništva Osječko – baranjske županije za 2023. godinu, čija je vrijednost više od milijardu eura, zatim Izvješće o provedbi Plana razvoja Osječko – baranjske županije za 2022. godinu, Informaciju o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Osječko – baranjske županije u prošloj godini.

Županija sve najavljene i planirane projekte realizira

„U izvještajnom razdoblju, odnosno od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine radili smo neke od najvećih projekta. Završen je Regionalni distribucijski centar Osječko – baranjske županije za voće i povrće, uskoro završavamo Gospodarski centar Osječko – baranjske županije, a počeli smo izgradnju I. Gimnazije u Osijeku. Svi projekti koje smo pripremali su završeni ili u realizaciji, a radili smo ih vlastitim sredstvima, sredstvima europskih fondova ili Vlade RH. Naravno, istovremeno smo provodili i druge važne projekte, poput subvencija stambenih kredita, potpora poduzetnicima, OPG-ovima i poljoprivrednicima, odobravali stipendije učenicima i studentima, bavili se pripremama i izgradnjom sustava za navodnjavanje od kojih su pet već u funkciji. Sve najavljene i planirane projekte realiziramo, ni jedan nije zaustavljen niti smo od njega odustali.” – rekao je župan Ivan Anušić o radu i aktivnostima u prethodnih šest mjeseci.

Župan je također podsjetio kako je za 2023. godinu usvojen do sada najveći proračun, gotovo dvije milijarde kuna, odnosno 258.393.330 eura.

„Razlika između sadašnjeg i proračuna iz 2017. godine iznosi 1,5 milijardu kuna, što govori da se događaju ozbiljni i konkretni pomaci, a navodim neke od podataka o tomu. Iz izvješća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje vidimo da imamo najveći broj zaposlenih ikada, a broj nezaposlenih je rekordno mali. Županijski BDP, izvoz i proizvodnja, također je najveći do sada, investicije su kontinuirane, ulažemo i na razini zdravstva, znanosti i obrazovanja, kulture, investiramo u poduzetništvo i obrtništvo, u poljoprivredu.” – rekao je župan.

Posebno je naglasio kako je Plan razvoja OBŽ do 2027. godine od strane resornih ministarstava ocijenjen odličnim jer se u njemu promišlja nekoliko koraka unaprijed, pa se realizira i nastavlja po planu. Na pitanje kako se smanjenje sredstava iz fiskalnog poravnanja odražava na rad jedinica lokalne i regionalne samouprave, župan je naglasio kako nitko ne treba očekivati darivanja nego se potrebna sredstva može i treba osigurati i iz fondova EU, za što treba imati inicijativu, strateško promišljanje i usklađivanje dokumentacije te naravno spremne i kvalitetne projekte.

Pitanja i prijedloge županu postavili su vijećnici Zlatko Ahić, Sanja Bježančević, Marija Miličić, Zlatko Adjulović, dr. sc. Ivan Požgain, dr. sc. Vesna Vučemilović, Samir Haj Barakat, Bojan Amanović, Boris Piližota, Krešimir Čabaj, Ivica Šimundić, Marko Bogatić i Goran Đanić, a na njih je odgovorio župan Ivan Anušić.

Pročitajte još