„Siguran lov” – Preventivni projekt PU osječko – baranjske

Tijekom mjeseca listopada i studenog većina lovačkih društava s područja Osječko – baranjske županije započinje sa skupnim pogonskim lovom u kojima sudjeluje više lovaca. Prilika je to koju koriste policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika, Policijske uprave osječko – baranjske da u dogovoru s lovačkim društvima organiziraju edukaciju lovaca o sigurnosti u lovu.

U okviru policijskog preventivnog projekta „Siguran lov“ policijski službenici lovcima ukazuju na opasnosti skupnog lova, ali i opasnosti koje vrebaju prilikom rukovanja s oružjem prije, za vrijeme i nakon lova. Većina stradavanja u lovu događa se zbog nestručnog rukovanja oružjem i ne pridržavanja osnovnih pravila sigurnosti u lovu.

Tijekom posjeta Lovačkih društava i razgovora s lovcima policijski službenici lovcima dijele edukativno – preventivne materijale „Lovci, oprez! Oružje ubija“, izrađene u suradnji s Osječko – baranjskom županijom i Lovačkim savezom osječko – baranjske županije. U tim materijalima navedena su osnovna pravila o sigurnom rukovanju oružjem mi sigurnom lovu. Proteklog vikenda policijski službenici održali su edukaciju u lovačkoj udruzi „Galeb“ u Našicama.

Opreznom lovcu nesreća se može dogoditi, a neopreznom mora!

Građane podsjećamo na provođenje kampanje „Manje oružja, manje tragedija“. Ova kampanja izričito se odnosi na građane koji NELEGALNO posjeduju oružje ili minsko – eksplozivna sredstva, a koji mogu prijaviti dragovoljnu predaju tih sredstava pozivom na broj telefona policije 192 ili na jedinstveni europski broj za hitne službe 112. Po dojavi će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu i na siguran način transportirati oružje, minsko – eksplozivna sredstva i streljivo te izdati potvrdu o dragovoljnoj predaji. Sami građani nikako ne bi trebali donositi minsko – eksplozivna sredstva i oružje u prostorije policije, niti ih odbacivati u kanale, na polja i slične površine, kako ne bi došlo do slučajnog aktiviranja i eksplozije te stradavanja.

Foto: PU osječko – baranjska

Pročitajte još