Prvih šest mjeseci mandata župana Ivana Anušića

zupan12
zupan12

Funkciju župana Osječko-baranjske županije Ivan Anušić preuzeo je 12. lipnja 2017. godine, a danas (11. prosinca) održao je konferenciju za novinare na kojoj je prezentirao postignute rezultate u tom vremenu, naravno u suradnji sa zamjenicima župana i ostalim suradnicima.

Prvo je podsjetio kako je kod primopredaje dužnosti najavio da će tijekom četiri godine mandata realizirati obećane projekte, da ga zanimaju samo konkretni projekti i rezultati te uputio poziv predsjedniku Andreju Plenkoviću da se sjednica Vlade RH održi u Osijeku.

– Tada sam dao vrlo konkretna obećanja, a danas možemo razgovarati koliko su ostvarena. Svi ste se mogli uvjeriti da se u svom radu bavim isključivo konkretnim pitanjima i projektima koji donose dobit i boljitak svim građanima, koji otvaraju radna mjesta. Lijepo je graditi trgove i nogostupe jer i takve investicije su nam jako potrebne, ali prioritet moraju imati projekti koji donose višestruku korist. U tom svjetlu gledam i na sjednicu Vlade koja je održana u Osijeku te druge susrete i odluke koje smo ostvarili s mnogim ministarstvima i državnim institucijama. Vlada je osigurala jednu milijardu kuna za ovo područje samo preko ugovora koji su potpisani 1. prosinca, a ima još puno drugih projekata. Tu je i niz ugovora s ministarstvima, Hrvatskim vodama i drugim institucijama i sve je to jako dobro i potrebno za našu Županiju, međutim sada mi moramo dalje raditi. Sredstva koja pristižu moramo oplemeniti, a upravo to činimo preko kapitalnih projekata koji se realiziraju ili se pripremaju – rekao je župan Anušić.

zupan1

Među razvojnim projektima ističe se osobito projekt „Školski obrok za sve“. Naime, u tijeku su završne pripreme kako bi od 1. siječnja 2018. godine učenici svih 70 osnovnih škola na području Županije dobili besplatan obrok, pa čak i učenici osnovnih škola na području Grada Osijeka kojima Županija nije osnivač. Riječ je o ulaganju 17 milijuna kuna od kojih Županija osigurava 12 milijuna kuna, a pet milijuna kuna izdvojit će gradovi i općine. Više od 18.000 učenika tako će imati besplatnu prehranu, a proizvodi će se nabavljati od domaćih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova. U narednom razdoblju planira se uvesti isključivo zdravi obrok od domaćih namirnica, što znači trostruku korist ovog projekta; besplatna prehrana, zdrav obrok za djecu i financijska potpora domaćim proizvođačima i OPG-ovima.

Velika su očekivanja također od aktiviranja sustava navodnjavanja. SN Baranja vrijedan 129 milijuna kuna je pokrenut i omogućava kvalitetno korištenje 5.000 hektara, četiri sustava vrijedna 117 milijuna kuna su spremna za prijavu za izgradnju te pokrivanje 1.613 hektara, a ostali projekti vrijede oko 300 milijuna kuna. Ukoliko jedan hektar navodnjavane površine zaposli samo jednu osobu, riječ je o projektu koji će zaposliti tisuće radnika. Župan je ujedno pokrenuo inicijativu da se korisnike sustava oslobodi plaćanja naknade najmanje dvije godine, a izgledno je da će se usvojiti i pet godina, što je biti snažan poticaj poljoprivrednicima. U tom sklopu je i projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće čija je investicijska vrijednost više od 40 milijuna kuna, no njegovom izgradnjom, osnivanjem proizvođačkih organizacija te uključivanje poljoprivrednih proizvođača u projekt koji obuhvaća pakirnicu, sortirnicu, sušaru, hladnjaču, tunel hlađenja te druga skladišta proizvoda ostvarit će se niz pogodnosti za proizvođače, osobito u čuvanju i rokovima prodaje proizvoda.

Već narednih mjeseci na području Županije niknut će niz gradilišta, a čak 19 bit će školski objekti koji su u projektu energetske obnove vrijednom 62 milijuna kuna, od kojih je 10 milijuna kuna iz proračuna Županije. Ubrzana je gradnja Centra za autizam, vrijedna 15 milijuna kuna od kojih je 3,5 milijuna kuna nedavno osigurano kao besplatna sredstva fonda EU te resornog ministarstva. Centar će biti izgrađen na jesen 2018. godine, odnosno više od godinu dana prije ugovorenog roka. Tada će sredstvima tri ministarstva biti i opremljen kako bi djeca s teškoćama napokon dobila kvalitetan prihvat, a više od 100 djece s autizmom evidentirano je samo na području Osječko-baranjske županije.

Izgradnja I. Gimnazije i Sajamskog prostora u Osijeku posebni su projekti, vrijedni oko 100 milijuna kuna, a njima će se također postići višestruka korist. Župan Anušić stoga podsjeća da su nedavnim usvajanjem županijskog proračuna za 2018. godinu (proračun iznosi 810.001.290,00 kuna, odnosno 7,95 posto više nego proračun za 2017. godinu, s time da se 62.735.095,00 kuna raspoređuje za posebne programe i projekte) stvoreni temeljni preduvjeti za rad i razvoj Županije. Uz navedene kapitalne projekte razrađuje se i niz drugih projekata. Županija tako izdvaja 4,5 milijuna kuna za ulaganja u komunalnu, društvenu i povezanu infrastrukturu za podizanje kvalitete života stanovnika, po 2,5 milijuna kuna za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, znatno su povećani iznosi za stimuliranje poduzetnika, obrtnika i OPG-ova, a osobito za žene i mlade u poduzetništvu te za sve koji se žele baviti kontinentalnim turizmom.

Upitan čime nije zadovoljan u prvih šest mjeseci mandata, župan Anušić je rekao kako nije zadovoljan brzinom realizacije pojedinih projekata, i to zbog administracije i birokracije koja postoji u Hrvatskoj te usporava rad cijelog sustava i svih građana. No, vjeruje se da će se naći model za ubrzanja tih postupaka te će se angažirati i na tom planu.

bricks2016

Pročitajte još