Proslava Dana grada nastavila se smotrom zborova i otkrivanjem spomen – ploče Rudolfu Rajteru

HKD „Lisinski” Našice jučer (8. 6. 2024.) je održao smotru zborova povodom Dana grada Našica i 135. obljetnice Društva Smotra započela mimohodom zborova u 18 sati od dvorca Pejačević do kuće u Ulici Kralja Tomislava 4 gdje je se otkrivena spomen – ploča Rudolfu Rajteru, čime je odana počast ovom istaknutom skladatelju i glazbenom pedagogu. Rudolf Rajter je rođen 9. lipnja 1912. godine u Ivanecu, a preminuo je 1969. u Zagrebu.

Osim što je bio prirodno nadaren, već je u ranoj mladosti stekao iskustvo u sviranju glasovira i orgulja, dirigiranju tamburaškim orkestrom i u zbornome pjevanju. Radio je u mnogim školama u Hrvatskoj kao nastavnik glazbe, voditelj pjevačkih zborova i korepetitor osječke opere. U Našicama, upravo na ovoj adresi, Rajter je živio od 1939. do 1947. godine kada je radio u našičkoj školi kao nastavnik glazbenog, a ujedno je vodio i zbor HKD-a Lisinski.

15. lipnja održat će se XXVIII. Antunovska smotra folklora

Nastup zborova održao se u Višenamjenskoj dvorani dvorca Pejačević, a na njemu su, uz domaćine, nastupili HPD „Davor” iz Slavonskog Broda te HKUD „Vijenac” iz Požege. Prije samog koncerta okupljene je srdačnim riječima dobrodošlice pozdravio predsjednik HKD-a Lisinski Miroslav Šarić.

„Hrvatsko kulturno društvo Lisinski je osnovano kao Hrvatski pjevački zbor, što je postalo dio naše tradicije. Ponosni smo što organiziramo smotru zborova, koju smo prvi put održali u novoobnovljenom potkrovlju dvorca Pejačević u Našicama, koje odlikuje izvanredna akustika. Ova smotra posvećena je 135. obljetnici našeg društva, koju obilježavamo raznim aktivnostima, nastupima i koncertima tijekom cijele godine. Želim iskoristiti ovu priliku da se zahvalim Gradu Našicama, gradonačelniku Krešimiru Kašubi, Turističkoj zajednici Grada Našica i direktorici Ines Resler na podršci koju pružaju našem radu, ne samo za ovu smotru, već i za sve ostale aktivnosti tijekom godine. Pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže 15. lipnja na 28. Antunovskoj smotri folklora, koja će se održati na ljetnoj pozornici pokraj Dvorca Pejačević. Program počinje u 18 sati malim etno sajmom, gdje će posjetitelji imati priliku kupiti razne etno proizvode. U 18:30 očekuje nas mimohod svih sudionika, a u 19 sati započinje sama Smotra Ove godine ona će ugostiti 11 društava, uključujući i nas kao domaćine. Nastupit će sve naše folklorne sekcije, a nakon smotre, za zabavu svih prisutnih pobrinut će se Slavonske Lole.” – izjavio je predsjednik Šarić.

Također, zborove, a i publiku pozdravili su Ines Resler, direktorica Turističke zajednice i gradonačelnika Grada Našica Krešimir Kašuba. „Želim uputiti posebne zahvale HKD-u Lisinski na izvrsnoj organizaciji. Ove godine, Grad Našice s ponosom slavi 795. obljetnicu, a HKD Lisinski svoj 135. rođendan. Našice su prije 135 godina započele svoj kulturni rad s pjevačkim zborom, a ovom prilikom, na dostojanstven način, promoviramo Grad Našice.” – zaključio je gradonačelnik. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još