Preporuke za vožnju u zimskim uvjetima

Pripremite se za vožnju zimi – prije nego li nastupe zimski uvjeti na cestama stavite na vozilo zimske gume i osigurajte dodatnu zimsku opremu. Ako su vremenski uvjeti i stanje na cesti vrlo nepovoljni – gusti snijeg, neočišćeni kolnici, ledena kiša i slično, odgodite putovanje.

Sigurna vožnja u zimskim uvjetima

Pridržavajte se savjeta za sigurnu vožnju u zimskim uvjetima – izbjegavajte nagle pokrete upravljačem, nagla kočenja i ubrzavanja jer uslijed snijega i/ ili leda na kolniku dolazi do smanjenog prianjanja između površine guma i površine kolnika što pridonosi otežanom upravljanju i kontroli vozila. Za vrijeme vožnje pozorno pratite situaciju na kolniku kako bi na vrijeme mogli izbjeći moguće opasne situacije (zaustavni put vozila u uvjetima poledice može biti višestruko veći od onog pri vožnji u uvjetima suha kolnika).

Pridržavajte se prometnih propisa i pravila – upotreba svjetala, obavezno vezanje vozača i putnika sigurnosnim pojasom, a djece u posebno prilagođenim sjedalicama i ostalo. Ne pijte alkohol ako vozite. Alkohol znatno umanjuje sposobnost upravljanja motornim vozilom, usporava reakciju i mogućnost procjene vozača. Ukoliko vozite na područjima na kojima puše bura, obratite pozornost na jačinu bure (posebno su opasni udari na mahove), smanjite brzinu vožnje kako bi smanjili rizik od zanošenja i prevrtanja vozila. Ukoliko planirate putovanje ili ste već na putu pratite informacije o stanju sigurnosti na prometnicama putem medija.

Pročitajte još