„Poznate, znamenite i slavne” – U OŠ Dore Pejačević održana 19. Škola otvorenih vrata

Danas, na Međunarodni dan žena, u OŠ Dore Pejačević Našice organizirana je tradicionalna manifestacija Škola otvorenih vrata – 19. po redu. Tema ovogodišnje Škole bila je „Poznate, znamenite i slavne”, odnosno žene koje su svojim radom poboljšale svijet. Tako su učiteljice pripremile 31 radionicu na kojima su izradile porodično stablo obitelji Pejačević, nekoliko njih su posvetili igrama zagonetki, a konačni proizvod ove manifestacije moći će se vidjeti u obliku digitalne knjige koja će biti objavljena na web stranici škole.

Uz mnogobrojne radionice, ova škola je organizirali i svečanost „U spomen na Doru” na kojoj je kroz Dorine skladbe i recitatorsko – plesni dio učenicima približen stvaralački dio njenog života. Nakon manifestacije najmlađima je svoje radove predstavila književnica Sanja Pilić, autorica mnogobrojnih romana i slikovnica od kojih su najpoznatije „Maša i Božić” te „Maša i klaun”. Današnjoj Školi otvorenih vrata prisustvovali su i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, viši savjetnik za osnovnoškolsko obrazovanje Osječko – baranjske županije Mišo Tokić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, Darija Vlajnić, ravnateljica OGŠ Kontesa Dora, Silvija Šokić, ravnateljica Gradske knjižnice Našice, predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Našice te mnogi drugi uvaženi gosti.

Svaka od žena koja je bila tema radionice pomaknula je granice društvenih okova u kojemu je živjela

Ravnateljica Jasminka Falamić se s nekoliko riječi osvrnula na organizaciju današnjeg događaja te zašto su odabrali upravo ovaj datum.

„Danas je u našoj ustanovi održana 19. po redu manifestacija „Škola otvorenih vrata”. Nismo slučajno odabrali današnji datum jer danas obilježavamo Međunarodni dan žena stoga smo odlučili radionice posvetiti upravo njima. Svaka je radionica odabrala jednu ženu kojoj se posvetila, a radi se o umjetnicama, književnicama, znanstvenicama, sportašicama, skladateljicama, političarkama. Cilj ovih radionica je da djeca pronađu inspiraciju za svoj osobni, odnosno budući profesionalni razvoj.

Današnji smo dan posvetili i najvećoj Našičanki, a radi se o, naravno, Dori Pejačević. Kroz radionice i kroz ovu malu svečanost nastojali smo našim učenicima prenijeti duh vremena u kojem je Dora živjela i stvarala. Na ovaj smo način povezali gotovo sve udruge, društva i institucije s područja Našica, a ujedno smo dali svoj doprinos u obilježavanju 100. obljetnice smrti naše skladateljice.

U školi se država ukupno 31 radionica i drago mi je što su učiteljice razredne nastave pozvale goste, a radi se o poznatim osobama koje su se uključile i dale svoj obol našoj tradiciji. Treba istaknuti kako su žene koje su odabrale kolegice i kolege na neki način promijenile svijet na bolje, svaka od tih žena je pomaknula granice društvenih okova u kojemu su živjele.

Škola otvorenih vrata nije samo jedna manifestacija već ona pokazuje kvalitetu pedagoškog rada. Stoga ovim putem svoje učiteljice i djelatnice želim pohvaliti na dosadašnjem uloženom trudu i kvalitetnom radu te im čestitati Međunarodni dan žena.” – izjavila je ravnateljica Falamić te se na kraju zahvalila i svim gostima kao i Zavičajnom muzeju Našice koji im je, između ostalog, posudio nekoliko izvornih fotografija s likom Dore Pejačević.

Grad Našice ove godine obilježava 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević

Krešimir Kašuba, gradonačelnik Grada Našica pohvalio je organizaciju 19. Škole otvorenih vrata te je izrazio zadovoljstvo kvalitetom školstva u našičkom kraju.

„Prije svega bih pohvalio ovo tradicionalno događanje u organizaciji OŠ Dore Pejačević na čelu s ravnateljicom Jasminkom Falamić. Bilo je jako lijepo vidjeti radove učenica i učenika ove škole, radove koji su bili inspirirani ženama od velikog značenja kroz povijest, a prije svih bih izdvojio Doru Pejačević. Naš grad obilježava jednu veliku obljetnicu – radi se o 100. obljetnici Dorine smrti. Ona je velik dio svog života provela u Našicama u kojem je stvorila neke od njenih najpoznatijih i najljepših skladbi i time je ostavila neizbrisiv trag u svijetu glazbe.” – rekao je gradonačelnik Kašuba te se još s nekoliko riječi osvrnuo na dugu tradiciju školstva u našičkom kraju. „Grad Našice ima četiri osnovne škole, a one su od izuzetne važnosti za visoku kvalitetu života naših sugrađana.”

Fotografije s 19. Škole otvorenih vrata možete vidjeti na ovoj poveznici.

Pročitajte još