Povezivanje generacija kroz kulturno naslijeđe – predstavljena publikacija „Franjo” i ja – prijatelja dva autorice Vesne Bakse

Slovačka kulturno – umjetnička udruga „Franjo Strapač” i Matica slovačka Markovac Našički uspješno su organizirale predstavljanja publikacije „Franjo” i ja – prijatelja dva te audio zapisa „Markovčani pjevaju” u markovačkoj Drevenici.

Predsjednica obje udruge, Vesna Budoš, srdačno je pozdravila sve nazočne te izrazila zadovoljstvo što je Drevenica postala središte susreta ljubitelja slovačke kulture. Ona je istaknula važnost očuvanja kulturne baštine i prenošenja tradicije na mlađe generacije čime se jača veza među generacijama.

Izazov je bio motivirati ljude da podijele svoje doživljaje

Autorica i urednica publikacije „Franjo” i ja – prijatelja dva, Vesna Baksa, predstavila je prisutnima ovu zbirku sjećanja koja obuhvaća priče i doživljaje različitih generacija. Baksa je naglasila da je cilj publikacije potaknuti razgovor o važnim trenucima u životu te potaknuti mlade da cijene svoju kulturnu baštinu.

„Početkom prošle godine, dakle 2023., kada smo obilježavali 50 godina rada Slovačke kulturno – umjetničke udruge i 30 godina Matice slovačke, rodila se ideja o stvaranju posebne zbirke sjećanja pod nazivom „Franjo” i ja – prijatelja dva. Tijekom cijele godine, putem naših web stranica i facebook stranice Društva, aktivno smo poticali ljude da podijele svoja sjećanja, priče, fotografije, i razne anegdote, kako bivši tako i sadašnji članovi, stari i mladi. Izazov je bio motivirati ljude da podijele svoje doživljaje, ali uspjeli smo prikupiti impozantan broj od četrdesetak priloga. Početna zamisao bila je dijeljenje tih priča putem društvenih mreža, ali kako se odaziv povećavao, rodila se ideja da sve to objedinimo u jednoj posebnoj knjizi. Što se tiče dodatnih tekstova, odabrala sam samo nekoliko njih, uključujući članak iz časopisa za slovačku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj, te jedan članak naše vjerne novinarke gospođe Željke Mandić s HRT-a. Također, u publikaciji se nalazi i tekst o Franji Strapaču i I. čehoslovačkoj brigadi „Jan Žižka z Trocnova“ u kojoj se borio, a u poglavlju „Prijatelji kojih više nema” prisjećamo se dragih članova i suradnika koji su preminuli – tako smo se dotakli s puno topline profesora Josipa Wallera, našeg harmonikaša Mirka Kelemena kao i našeg vjernog pratitelja doktora Hrvoja Šimića.

Cilj ove knjige je išao dalje od pukog dokumentiranja prošlosti. Željeli smo približiti ljudima tko je bio Franjo Strapač i osvijestiti važnost njegove uloge u zajednici. No, suočeni smo s izazovom jer je interes mladih za ovakve aktivnosti u opadanju. Ali s optimizmom gledamo prema budućnosti, nadajući se da će ova knjiga poslužiti kao inspiracija i motivacija za očuvanje naše kulturne baštine, te da će Franjino nasljeđe živjeti kroz sjećanja i djela onih koji ga nastavljaju nositi u srcu naše zajednice.” – izjavila je Vesna Baksa.

Profesorica Marija Pepelko, recenzentica publikacije, istaknula je važnost ove zbirke sjećanja o Franji Strapaču kao spomeničke i informativne. U svojoj je recenziji naglasila kako Franjina priča nije samo retrospektiva prošlih godina, već ima snažan utjecaj na budućnost ove zajednice. Učiteljica Ana Marošević, autorica sažetka na slovačkom jeziku, naglasila je važnost publikacije „Franjo” i ja – prijatelja dva kao trajnog zapisa o prošlim vremenima i generacijama koje su oblikovale taj period. Također je rekla kako je ova knjiga ne samo spomenik prošlim godinama rada SKUU-a „Franjo Strapač”, već i sredstvo očuvanja bogatstva slovačke kulture i jezika.

Uz predstavljanje publikacije, posjetitelji su imali priliku uživati u audio zapisu „Markovčani pjevaju” koji je zvučni prikaz bogate glazbene baštine zajednice te pruža autentičan doživljaj slovačke glazbene tradicije. Branka Baksa, dopredsjednica Matice slovačke Markovac Našički, istaknula je posebnu važnost ovog audiozapisa u kontekstu obilježavanja 50. obljetnice Slovačke kulturno – umjetničke udruge „Franjo Strapač” i 30. obljetnice Matice slovačke Markovac Našički. „Ovaj CD, uz publikaciju, predstavlja svojevrsnu glazbenu kroniku naše zajednice. Sniman je s posebnom pažnjom kako bi sačuvao pjesme i izvedbe nekadašnjih članova folklora. Na taj smo način željeli oživjeti duh prošlih vremena i istovremeno obilježiti važne obljetnice naše Udruge i Matice slovačke u Markovcu.” – rekla je dopredsjednica Baksa.

Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u RH, izrazio je čestitke, ističući značaj očuvanja kulturne baštine. Karlo Kanis, predsjednik Mjesnog odbora Markovac, u ime Grada Našica također se pridružio čestitkama. Vanja Prošić, županijski vijećnik, je uputio čestitke te istaknuo doprinos ove publikacije i audio zapisa kulturnoj raznolikosti u regiji. Članovi društva, među kojima su se istaknule nekadašnje članice pjevačke sekcije Jelka Martinčević i Nada Bereš, podijelili su svoje dojmove o folklornim godinama, a svoje uspomene na rad udruge podijelila je i dugogodišnja ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Našice Vesna Lolić. I na kraju treba napomenuti kako su pokrovitelji ove prezentacije bili Savez Slovaka u RH, Savjet za nacionalne manjine i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH kao i Ured za iseljene Slovake Bratislava te Grad Našice, a uslugu tiskanja i grafičku obradu napravio je PDF obrt Našice. Galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Foto: TV Našice i Radio Našice (Ninoslava Pavlus)

Pročitajte još