Postavljen izuzetno vrijedan AVD uređaj u Gradskoj upravi

Gradsko društvo Crvenog križa Našice je u suradnji s Gradskom upravom u Našicama postavio jednostavan automatski vanjski defibrilator. AVD uređaj je jednostavan prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem. Za njih AVD predstavlja najbolji lijek, a srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen. Kako je Gradska uprava u centar zbivanja našeg grada, korist postavljanja ovakvog uređaja je od izuzetne važnosti za sve sugrađane, ali i posjetitelje.

U našičkoj Gradskoj vijećnici održana je edukacija o AVD uređajima te postavljanje istog u zgradi. Na svečanom prijemu nazočni su bili gradonačelnik Krešimir Kašuba, ravnatelj Društva Crvenog križa OBŽ Gorana Latkovića, ravnatelj GDCK Našice Igor Feldi, predsjednica GDCK Našice Zdenka Vukomanović, dr.med. Juraj Pavlić, ravnateljica OŠ Dore Pejačević Jasminka Falamić, ravnateljica OŠ kralja Tomislava Našice Vlatka Zahirović, izaslanik JVP-a Danijel Ferčec i drugi uvaženi gosti.

Europski standard kvalitete života

Gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalio se na donaciji te ističe važnost postavljanja ovog uređaja u našičkoj Gradskoj upravi.

„Ovo je treći automatski vanjski defibrilator u Našicama te su svi uređaji postavljeni na izuzetno frekventnim lokacijama u gradu. Našice su visoko siguran Grad te institucije koje pridonose sigurnosti su policija, vatrogasci, OŽB Našice i GDCK Našice. Ovom donacijom upisujemo i europski standard kvalitete života koji omogućava brzo djelovanje svakog našeg sugrađanina upravo s ciljem spašavanja života. Edukaciju za korištenje ovog uređaja prošlo je i 12 zaposlenika Gradske uprave, a svi ostali mogu to učiniti u našičkom Crvenom križu. Ravnatelja Feldija i rad GDCK Našice posebno moram pohvaliti na brojnim aktivnostima u kojima sudjeluju. Cilj postavljanja ovog uređaja je pokazati da svaka osoba s osnovnim znanje prve pomoći može biti potencijalni spasilac u slučaju nekakve nesreće, nezgode ili naglo nastupajućih bolesti te tako nekom spasiti život, to jest spriječiti nastanak komplikacija i invaliditeta.” – navodi Krešimir Kašuba.

Programi Crvenog križa postali su dostupni svim građanima

O nastavku dobre suradnje s GDCK Našice govorio je ravnatelj DCK Osječko – baranjske županije Goran Latković koji s obitelji često posjećuje Našice te je ovom prilikom ispričao anegdotu vezanu uz osjećaj sigurnosti u Našicama.

„Otkako je došao ravnatelj Feldi moram priznati da posebno doprinosi programima i kreativnošću kako bi postali dostupniji mladima, ali i svim drugima. Programi Crvenog križa postali su dostupni građanima kroz sve aktivnosti koje se provode, a upravo na ovaj način povećamo sigurnost zajednice u raznoraznim situacijama između ostalog pružanja prve pomoći.

Često s obitelji dolazim u Našice u obilazak predivne prirode i parkova te uvijek u gradu vlada jedna ugodna atmosfera. Kad je započela pandemija koronavirusa, moj sin je tada imao šest godina i u jednom trenutku nakon dnevnika u vidnom strahu je rekao; „Tata nema frke – ako dođe korona u Osijek, imamo gdje… pobjeći ćemo u Našice.” – rekao je Goran Latković te ističe da su Našice zaista jedan siguran Grad, ali i taj osjećaj sigurnosti je izuzetno važan, na što građani mogu biti itekako ponosni.

Ovo je treći AVD uređaj na području Našica

Ravnatelj GDCK Našice Igor Feldi osvrnuo se na važnost AVD uređaja u pružanju prve pomoći te omogućenu besplatnu edukaciju u Našicama za korištenje uređaja.

“Ovo je treći AVD uređaj kojeg postavljamo u Našicama i drago mi je što imamo priliku pružiti višu razinu sigurnosti našim sugrađanima te svim posjetiteljima. Pozivam sve koji žele, odnosno koji su u mogućnosti da posjete Gradsko društvo Crvenog križa Našice na besplatnu edukaciju korištenja ovog uređaja. Moram naglasiti kako je kod zastoja rada srca svaka minuta važna i AVD uređaj može uvelike pomoći kod preživljavanja unesrećene osobe. GDCK Našice je prije četiri godine postavilo prvi uređaj ovakvog tipa u našičkom hotelu koji je otvoren 24 sata. Zatim smo nakon dvije godine instalirali AVD u Sportskoj dvorani OŠ kralja Tomislava Našice gdje se održavaju manifestacije kojima prisustvuje veliki broj ljudi. Danas smo AVD postavili u zgradi Gradske uprave kroz koju dnevno prođe veliki broj ljudi. Srećom, do sada ih samo redovito servisiramo i još nisu bili korišteni, a nadam se da će tako i ostati.” – izjavio je Igor Feldi, ravnatelj GDCK Našice.

Buđenje zaustavljenog srca

Prije postavljanja AVD uređaja održana je i edukacija korištenja samog uređaja koju je vodio dr. med. Juraj Pavlić.

„Već sam dugi niz godina uključen u rad našičkog crvenog križa – krenuo sam kao dobrovoljni darivatelj krvi, a kasnije, nakon završetka medicinskog fakulteta, počeo sam volontirati predajući prvu pomoć. Dalje, naglasio bih kako je ovaj uređaj od izuzetne važnosti za spašavanje života, odnosno za buđenje zaustavljenog rada srca. Radionice na kojima demonstriramo i učimo ljude o upotrebi AVD-a su organizirane u prostorima GDCK Našice.” – rekao je Juraj Pavlić, dr. med.

Pročitajte još