Porin za životno djelo dobili su Jura Stublić, Vera Svoboda i posmrtno Aki Rahimovski

U prigodno i atraktivno uređenoj dvorani Gradski vrt u četvrtak navečer, 24. ožujka 2022. godine, održana je svečanost na kojoj su dodijeljene glazbene nagrade Porin. Dobrodošlicu svim sudionicima, kao i čestitku nagrađenima, uputio je zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić.

„Slavonija je bogata tradicijskom kulturom i brojnim umjetnicima od kojih možemo istaknuti i prvu hrvatsku skladateljicu Doru Pejačević, ali i druge, koji su utkali svoje znanje u to da mi možemo baštiniti sve ove lijepe trenutke.” – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Organizatori smatraju kako se priredba treba održavati u raznim hrvatskim gradovima

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je Osijek ponosni domaćin 29. dodjele Porina. „Osijek je poznat po svojoj gastronomiji, gostoljubivosti, prirodnim i kulturnim znamenitostima. Vjerujem da su to doživjeli svi koji su bili i na Tjednu Porina. Danas ovdje imamo najbolje od najboljih, i glazbenike i publiku. Siguran sam da bi se karta više tražila i da je dvorana tri puta veća. Grad organizira mnogobrojne glazbene, kulturne i sportske priredbe te tako pokazujemo da je Osijek vrlo živ grad, s puno događaja, magnet kojemu se tko god dođe uvijek vraća.” – kazao je gradonačelnik Radić.

Izvršni direktor Porina Davor Drezga zahvalio je Gradu Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji na domaćinstvu te svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje dodjele Porina koja se održala na velikoj sceni, s produkcijom na zavidnoj razini.

Glavna tajnica “Porina” Ivana Martinac izjavila je kako je od posljednje dodjele “Porina” u Osijeku prošlo 16. godina te kako organizatori smatraju da se priredba ne treba centralizirati u Zagrebu, nego održavati u raznim hrvatskim gradovima. Dodala je kako je ove godine za 37. kategorija pristiglo ukupno 2.116 prijava, samo za pjesmu godine bila je prijavljena 381 skladba.

Po dva Porina osvojili su Matija Cvek te Damir Urban

Najvažniju domaću glazbenu nagradu za životno djelo dobili su Jura Stublić, Vera Svoboda i posmrtno Aki Rahimovski. Po dva kipića osvojili su Matija Cvek – za najbolju mušku vokalnu izvedbu (za pjesmu “Ptice”) i najbolji album pop glazbe (“Izbirljivo i slučajno”) te Damir Urban čiji je “Lipanj, srpanj, kolovoz” najbolji album, a “Sama” pjesma godine.

Kao najbolji novi izvođač nagradu je osvojio Filip Rudan. Za najbolju žensku vokalnu izvedbu nagrađena je Bad Daughter za skladbu “Favourite Game”.

Za najbolji album klasične glazbe Porina je osvojio album “Koncerti za saksofon i gudače” Nikole Fabijanića i “Acoustic Projects Strings”.

Najboljim albumom alternativne glazbe proglašen je album “Portopop” izvođača “Porto Morto”, a za najbolji album jazz glazbe Porina su dobili Zvonimir Šestak Groove Asembly za album “In the Pocket” i Šimun Matišić Quintet za album “Tribute to B.P.”

Publika, gledatelji i slušatelji uživali su u izvedbama sjajnih glazbenika i zvijezda naše glazbene scene – Darije Hodnik, Erica, Filipa Rudana, Gibonnija, Ivanke Mazurkijević, Katarine Krpan, Katarine Kutnar, Matije Cveka, Mayalesa, Nele, Saše Lozara, grupe Silente, Šimuna Matišića, Tine Vukov, TS Berde Banda, Urbana, Vanne, Vokalnog ansambla Brevis i Zvonimira Šestaka.

U ulozi prezentera vidjeli smo poznata lica hrvatskog javnog života koji su na pozornici statue dodijelili dobitnicima u deset od ukupno 37 kategorija – za album, pjesmu godine, novog izvođača, najbolji album zabavne, pop, jazz, klasične i alternativne glazbe te najbolju žensku i mušku vokalnu izvedbu.

Pročitajte još