Podržite i vi mentalno zdravlje djece i mladih sudjelovanjem u utrci i prijavite se na mlijecnastaza.hr

Održana humanitarna utrka „Petica za Socku”

Mliječna staza za mentalno zdravlje djece i mladih održavat će se od 9. do 18. rujna, a za utrku se već prijavilo više od 5.000 sudionika iz cijele Hrvatske. Do početka UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza koja se ove godine održava za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama ostalo je još manje od deset dana! Prijavljenim sudionicima, kojih je trenutno više od 5.000, ove su se godine pridružili i mladi iz cijele Hrvatske koji otvoreno dijele svoja iskustva kako bi potakli otvoreni razgovor o mentalnom zdravlju i ukazali na važnost prekidanja tišine te razbijanja stigme i diskriminacije. U Hrvatskoj 44 tisuće adolescenata u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem. Unatoč rastućoj svijesti o važnosti brige za mentalno zdravlje, izloženi su stigmatizaciji, izolaciji i diskriminaciji te nedostatku pristupa adekvatnoj zaštiti, skrbi i podršci.

Podrška za mentalno zdravlje djece i mladih

Mliječnom stazom podržava se provedba programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi HZJZ. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika te će direktnu korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

 UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza

U suradnji s Vladom Republike Hrvatske i partnerima, UNICEF od 2020. godine provodi programe za jačanje
socio-emocionalnih vještina djece i mladih s ciljem razvijanja otpornosti učenika i prevencije problema
mentalnog zdravlja kao što su UPSHIFT i Škole podrške te platforma PUKOTINE – program koji daje odgovore na kompleksne probleme i potrebe adolescenata i mladih s ciljem njihove bolje informiranosti o pitanjima mentalnog zdravlja i destigmatizacije problema s mentalnim zdravljem.

Više informacija dostupno je i na www.unicef.hr gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja
namijenjeni djeci, mladima i roditeljima.

Pročitajte još