Pedijatrija Opće županijska bolnice Našice opremljena najmodernijim inkubatorom

Prema riječima rukovoditeljice Odjela za pedijatriju OŽB Našice Gabrijele Rendulić – Wolf, dr. med., spec. pedijatar do sada je odjel posjedovao 3 inkubatora i jedan transportni. Sva tri su dugi niz godina u uporabi (svi stariji od 10 godina), ali unatoč tome i redovitom korištenju, zbog pravilnog održavanja i korištenja i dalje u uporabi.

Novi inkubator, jedan je od najnovijih i najmodernijih na tržištu. U sebi kombinira sve prednosti naprednog inkubatora, ali i toplog krevetića – pritiskom na gumb podiže se krov inkubatora i na taj način otvara pristup djetetu radi liječenja i njege ili u slučaju kada novorođenče više ne zahtjeva prednosti inkubatora (stabilna temperatura, vlaga, određeni postotak kisika), ali je zbog nedonešenosti ili smanjene tjelesne težine i dalje sklono podhlađivanju – inkubator postaje otvoreni grijani krevetić. Na taj način bez stresa za dijete odvija se tranzicija životno ugroženog novorođenčeta od preranog rođenja preko inkubatora do adaptacije na vanjsku sredinu.

Uređaj je vrijedan oko 263.000,00 kuna

Osim ove glavne karakteristike koja štedi prostor i novac, inkubator je opremljen brojnim detaljima koji su u svakodnevnoj njezi takvog djeteta od neprocjenjive vrijednosti. Takav detalj je, na primjer, vaga za novorođenče velike preciznosti koja se nalazi ispod ležaja u inkubatoru i koja omogućuje da se u svakom trenutku zna težina novorođenčeta s velikom preciznošću, kada je svaki gram tjelesne težine bitan, svali mililitar pojedene hrane i primljene infuzije, a dijete koje je ovisno o kisiku ili bolesno ne mora se odvajati od infuzije kisika i ostale terapije kako bi izvan inkubatora provjerili tjelesnu težinu.

Osim toga u inkubator je integrirana i “fotolampa”- lampa koja emitira svjetlo određene valne duljine kako bi pomogli djeci u borbi s novorođenačkom žuticom.

Hrvoje Šimić, dr. med., spec. fizijatar, ravnatelj bolnice istaknuo je kako je uređaj vrijedan oko 263.000,00 kuna, a nabavljen je iz stavke decentraliziranih sredstava Osječko – baranjske županije i slijed je dugogodišnjeg sustavnog ulaganja u opremu te prostore OŽB Našice.

Pročitajte još