Pametni satovi – da ili ne?

Pametni satovi postali su jedan od važnijih svakodnevnih dodataka u životima i muškaraca i žena. Ono što je dugo bio hit samo među sportašima i trenerima, danas je neizostavni detalj u životu skoro svake osobe koja vodi užurban i moderan. Koriste ga i ostali, a sve češće i djeca.

Povećavaju nam svijest o zdravlju

Pametni sat zapravo je digitalna pomoć u praćenju aktivnog ritma življenja. Brojni senzori koji se nalaze u kućištu sata u trenu očitavaju naše znakove vitalnosti. Njime pratimo broj otkucaja srca i krvnog tlaka što je prilično važno kod prevencije brojnih bolesti. Prema tim podatcima sat može prepoznati kada smo pod stresom ili trebamo li „probuditi“ tijelo i um iz uspavanosti.

Potiču kretanje

Najvažniji senzor u pametnom satu jest akcelerometar, tj. mjerač ubrzanja koji bilježi podatke o kretanju korisnika. Nakon što unesete svoju visinu, težinu i dob, sat će izračunati vašu optimalnu dnevnu količinu koraka i tjelesne aktivnosti.

O uspješnosti motiviranja korisnika govori i istraživanje medicinskih znanstvenika sa Sveučilišta u Sydneyju. Prema njima pametni nosivi uređaji svojim su izazovima uspjeli potaknuti korisnike da budu što aktivniji, te su u prosjeku napravili 2000 koraka više od osoba koje nisu koristile digitalne satove.

Bolje spavamo

Spomenutim podatcima o otkucajima srca, disanju i gibanju pametni satovi predlažu kada je najbolje vrijeme za odlazak na počinak. Oni identificiraju, pohranjuju i analiziraju čak i razdoblja nemirnog sna.

Bolje radimo

Osim što za nas prate zdravlje našeg tijela, ostavljaju nam i mogućnost boljeg fokusa na rad, bez svakodnevnog ometanja. Omogućavaju da samo jednim pogledom na ekran možete procijeniti je li poziv ili poruka hitna, ili može pričekati odgovor, i tako lakše nastavljate s radom.

Današnji satovi su sada toliko „pametni“ da nam, svakodnevno olakšavaju živote i utječu na i naše zdravlje.

Pročitajte još