Ovogodišnja manifestacija Noć muzeja privukla nikad veći broj posjetitelja u obnovljeni Dvorac Pejačević

U novoobnovljenom Dvorcu Pejačević, sjedištu Zavičajnog muzeja Našice, jučer je održana tradicionalna manifestacija Noć muzeja, 19. po redu, a mnogobrojni posjetitelji su s oduševljenjem iskoristili priliku da prošetaju kroz obnovljeni ambijent i dožive povijest na jedinstven način.

Šetnje kroz dvorac bile su organizirane od 18 sati pa sve do iza ponoći te uz stručno vodstvo djelatnika muzeja i članova HKD-a „Lisinski” odjevenih u autentične kostime iz vremena Pejačevića, posjetitelji su imali priliku doživjeti atmosferu prošlih stoljeća. Svi zainteresirani imali su priliku razgledati svih pet etaža dvorca, dok su djelatnici muzeja dijelili informacije o povijesnom značaju dvorca, naglašavajući planove za kraj obnove koji će uskoro postati dom novog stalnog postava muzeja. Također, u konferencijskoj dvorani, posjetitelji su mogli vidjeti video prikaz fotografija dvorca tijekom različitih faza obnove. Ovaj vizualni prikaz pružio je uvid u promjene kroz koje je dvorac prolazio, od početnih radova do konačne preobrazbe u raskošan prostor koji će uskoro biti otvoren za javnost.

Našice su promijenile svoju vizuru

Gradonačelnik Krešimir Kašuba izrazio je svoje zadovoljstvo povodom uspješno organizirane Noći muzeja u Našicama kao i velikim brojem posjetitelja, pogotovo onih najmlađih.

„Sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako smo večeras organizirali prvu Noć muzeja u Našicama u našem novoobnovljenom dvorcu. Sjećam se vremena prije šest ili sedam godina kada smo sanjali jednu priču, a danas s ponosom možemo reći da je postala stvarnost. Dobili smo uporabnu dozvolu, a useljavanje muzejske građe već je u tijeku.

Ovaj projekt, čija je ukupna vrijednost 13 milijuna eura, predstavlja kulturnu i prirodnu baštinu grada Našica, on obuhvaća dva dvorca, Gregovu vilu s dva trga i Perivoj obitelji Pejačević a posebno smo ponosni na završenu Aleju lipa. Turistička zajednica grada Našice bilježi veliko zanimanje i vidljivo je kako se interes proširio i izvan granica Republike Hrvatske. Danas smo imali priliku vidjeti pet etaža u našem velikom dvorcu, povezanih liftom, koje na četiri tisuće kvadrata prikazuju grad grofova. To je dimenzija koju su stvorili Našičani sa svojom bogatom tradicijom i poviješću – nešto što zaslužujemo imati u našem gradu.

Sve ovo postignuto je zahvaljujući europskim fondovima, a velika sredstva smo uspjeli povući zahvaljujući podršci Vlade Republike Hrvatske, premijera Andreja Plenkovića i tadašnjeg župana Ivana Anušića, sada ministra obrane.

Ovo je zaista prilika zahvaliti se svima i istaknuti da su Našice u ovom trenutku promijenile svoju vizuru, vizuru koju nastavljamo unapređivati. Završetak jednog investicijskog ciklusa označava početak drugog. Naime, trenutno radimo na izgradnji centra i inkubatora, a također, na dugoočekivanom Centru za starije i nemoćne, čiji će građevinski radovi započeti za nekoliko mjeseci. Osigurali smo sredstva i za vrtić, gdje bilježimo porast od 10 % u broju upisane djece već drugu godinu zaredom.

Naš cilj je stvaranje nove sredine u Našicama, privlačenje mladih obitelji i demografska obnova. Ovo nije samo politika Vlade Republike Hrvatske, već i našeg grada i županije. Ponosni smo na rast od preko 5 % broja obrtnika u Našicama, s posebnim isticanjem uloge Nexe d.d. kao temelja našeg gospodarstva. Grad Našice stvara izuzetno poželjnu sredinu za život mladih obitelji, ali istovremeno je osjetljiv prema svim generacijama, od najmlađih do najstarijih.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Zavičajni muzej Našice daje značajan doprinos lokalnoj povijesti, kulturi i turizmu

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak najavila je daljnje aktivnosti te s nestrpljenjem očekuje trenutak kada će otvoriti prvu fazu novog stalnog postava, čime će dodatno obogatiti kulturnu scenu ovog dijela Hrvatske.

„Mogu slobodno reći da je ovo zasigurno najposjećenija Noć muzeja koju smo imali u našoj ustanovi. Nakon završetka građevinskih radova, željeli smo ne samo lokalnim stanovnicima, već i posjetiteljima Našica predstaviti sve ono što smo postigli tijekom proteklih nekoliko godina.

Istinsko je zadovoljstvo vidjeti da je veliki posao završen, ali istovremeno najavljujemo još jedan značajan korak naprijed u oblikovanju novog stalnog postava i ostvarivanju nove muzeološke koncepcije naše ustanove. Večeras smo ponosni na ono što smo postigli, vratili smo se u naše prostore, a vjerujem da su i stanovnici Našica, kao i naši gosti, izuzetno sretni što ponovno mogu istraživati ovaj prostor. Pozivamo sve da nas prate u našim daljnjim aktivnostima, sve do trenutka kada ćemo otvoriti prvu fazu našeg novog stalnog postava.

Osobito smo oduševljeni što imamo posjetitelje koji dolaze izvan Našica, što zapravo pokazuje veliki interes gotovo čitavog istočnog dijela Hrvatske. Vjerujem da će ovaj dvorac i novi stalni postav Zavičajnog muzeja Našice dati značajan doprinos ne samo lokalnoj povijesti, kulturi i turizmu, već i cijeloj Hrvatskoj, pa čak i ovom dijelu Europe.” – zaključila je ravnateljica Lučevnjak.

Podsjetimo, Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr. sc. Vesna Jurić Bulatović i mr. sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Od 2007. godine Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još