Otvorena izložba “Vojne odore i oprema iz Domovinskog rata”

[fts_facebook id=TVNasice album_id=534681005326669 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Organizacijom Zavičajnog muzeja Našice, Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice postavljena je izložba pod nazivom “Vojne odore i oprema iz Domovinskog rata”. Autori izložbe su kustosica Melita Husnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak te Ivica Lovošević, predsjednika udruge Hrvatski veterani Domovinskog rata, a izložba je postavljena su u čast hrvatskih branitelja našičko – orahovačkog kraja i Dana pobjede nad JNA u Našicama. Treba napomenuti kako su izloženi predmeti dio zbirke predsjednika Lovoševića.

Prigodnim govorom izložbu su otvorili ravnateljica Zavičajnog muzeja Lučevnjak i ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice Željko Filjak, a o samoj izložbi i izloženim predmetima govorio je vlasnik kolekcije Ivica Lovošević. Na izložbi prisutni su bili predsjednik HVIDRE Našice Miroslav Ranogajec, direktorica TZ Grada Našica Ines Resler, bivši ravnatelj srednje škole Josip Patajac te nekadašnji sekretar općinskog sekretarijata za Narodnu obranu Općine Našice Mirko Košturjak, a prigodnim se riječima nazočnima obratio i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Hvalevrijedna izložba 

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je da se ovim programima i obrazovanjem mlade generacije uči poštivati i njegovati upravo ono što se dogodilo prije 31 godina na današnji dan u Našicama.

„U programu obilježavanja Dana pobjede 21. Rujna pobjede nad JNA, kada su oslobođene naše Našice. Izložba je organizirana u nizu događanja te je ovo najbolji trenutak za ovakvu jednu hvalevrijednu izložbu Ivice Lovoševića, predsjednika udruge proistekle iz Domovinskog rata. Na izložbi možemo vidjeti kolekcije uniformi, ali i opremu kojom su se tada koristili naši naši branitelji. Zapravo simbolično izložba je postavljena u predvorju srednje škole zbog mladih generacija jer djecu treba informirati pod kojim je okolnostima došlo do Domovinskog rata, u kojim uvjetima se Hrvatska obranila i oslobodila i kako je tekao napredak hrvatske države kroz čitavo vrijeme“ – poručio je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Izložba koja vizualno i emotivno predstavlja put stvaranja naše države

Izložba nije slučajno postavljena u srednjoj školi te je ovo uistinu trenutak da se mlade generacije osvijeste kako se Hrvatska morala izboriti za ovo što ima danas istaknuo je Željko Filjak ravnatelj srednje škole Isidora Kršnjavoga.

„Dakle, škola je 1991. godine bila organizirana na način da smo tada imali radio školu gdje smo u suradnji s našim Radio Našicama imali jedan dio nastave, a dio nastavnika bili su vukovarski dragovoljci. Uistinu mi je drago da je ovaj dio izložbe baš u prostoru naše škole te sada možemo vidjeti komadić naše povijesti koji pomaže odgoju mladih generacija jer se na ovaj način mladima vizualno i emotivno predstavlja put stvaranja naše države.” – rekao je Željko Filjak.

Zavičajni muzej Našice promiče istinu o Domovinskom ratu

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice istaknula je da Zavičajni muzej ima važnu ulogu u edukaciji mladih, te pokušava približiti iskustva o Domovinskom ratu koji nam je osigurao slobodu i suverenost Republike Hrvatske.

“Zavičajni Muzej Našice je 2019. Godine postavio u Domu HV a izložbu koju danas predstavljamo u smanjenom opsegu u srednjoj školi. Tada je to bilo organizirano u Domu HV a, ali je bio veliki interes građanstva, a s obzirom na činjenicu da u naš muzej u posljednje dvije godine. Ne može kandidirati izložbu u svom prostoru. Odlučili smo se doći u školu, u goste školi i srednjoj školi. Profesorica hrvatskog jezika i povijesti Dunja Irha Baričević koordinira razrede i organizira posjetu izložbi koja predstavlja vojne odore iz razdoblja Domovinskog rata i dio vojne opreme. To je zapravo samo jedan relativno mali segment jedne velike zbirke koju je na tu temu skupio gospodin Ivica Lovošević koji je i sam sudionik Domovinskog rata koji uporno godinama prikuplja materijale za kolekciju. Upravo je i namjera ovakvih izložbi ovakvih akcija da se istina Domovinskog rata približi najmlađima, a to su naši učenici doživotno. To su naša djeca. I to je zapravo intencija Zavičajnog muzeja Našice da djeluje edukativno, a tome i težimo.” – kazala je Silvija Lučevnjak

Emotivna izložba od koje naviru  sjećanja

Ivica Lovošević vlasnik izložbe ističe kako je cilj ove emotivne izložbe su nastojanja prikupljanja građe iz vremena Domovinskog rata. Dodaje da ova prezentacija prikazuje i fotografije događanja koja su se odvila u ratnoj Hrvatskoj koje pripovijedaju o trenutku i sjećanjima na fotografirane ljude i njihove kasnije sudbine.

„Ideja o okupljanju je krenula sasvim slučajno. Naime, većina predmeta na ovoj izložbi su moje uniforme. Naravno, s vremenom su one bile i pohabani, ali svaki put kad sam mislio da izbacim da su pohabani kad bih uhvatio ruku, sjetio bih se bitka u kojoj je ta košulja bila bojište na kojem se ona nalazila i u zadnji trenutak i odustala od toga. I tako se s vremenom to i skupljalo. A sama ideja da se krene u stalni postav o Domovinskom ratu krenula je prije nekih otprilike sedam godina, s tim što je službeno dostavio gradonačelniku 2017 godine. Na taj korak smo se odlučili jer smo vidjeli da u okolini grada Našica nijedan muzej nije imao takvu kolekciju. U puno manjem obimu je i ova izložba te je ovo samo jedan dio kolekcije. Ovo je vrlo dobra poruka djeci, odnosno učenicima da zahvaljujući braniteljima mi danas imamo priliku živjeti u miru te raditi na prosperitetu naše države u sasvim drugačijim uvjetima od onih 90-ih godina. Na ovaj način učenici mogu steći dojam koliko je i ovaj njihov rodni kraj sudjelovao u Domovinskom ratu.”- naglasio je Ivica Lovošević.

[fts_facebook id=TVNasice album_id=534681005326669 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Pročitajte još